Jedan čep za osmeh više

Čitavo Kladovo podržalo akciju Udruženja za pomoć osobama ometenim u razvoju „Nada“

 

Čitavo Kladovo podržalo akciju Udruženja za pomoć osobama ometenim u razvoju „Nada“

Kladovo – – Želja da pomognu svojim sugrađanima u Udruženju za pomoć osobama ometenim u razvoju „Nada“ motivisala je i mobilisala Kladovljane. U pitanju je akcija prikupljanja plastičnih čepova pod sloganom „Jedan čep za osmeh više“ započeta početkom septembra prošle godine, koju na teritoriji opštine Kladovo sprovodi Udruženje „Nada“ Kladovo. Osnovna je ideja da se od prikupljenih sredstava kupe potrebna ortopedska pomagala sa korisnike Udruženja, objašnjavaju u ovom kladovskom udruženju.

– Na ovaj način ne zalazimo ni u čiji džep, a krajnji korisnici će doći do neophodnih ortopedskih pomagala – kolica. Akciju su podržali lokalni mediji i Centar za kulturu Kladovo, nakon čega su brojni sugrađani svakodnevno donosili plastične čepove. Nesebično su akciju podržale sve osnovne i srednje škole, vrtić, lokalna samouprava, sve javne ustanove. Distribuciju čepova i presek akcije planiramo kad stignemo do brojke od pola miliona čepova. Do sada je prikupljeno i prebrojano preko 101.800 čepova, rekla je za Danas Tatjana Bosnić iz Udruženja „Nada“.

Akciju „Jedan čep za osmeh više“ zdušno su, kao i ranije aktivnosti“Nade“ podržali u Centru za kulturu Kladovo, u kome je pre mesec dana, polovinom decembra, ovo udruženje posebnim programom obeležilo godišnjicu osnivanja i uspešnog rada. Osim priredbe u kojoj su učestvovali članovi udruženja u holu biblioteke priređena je prodajna izložba novogodišnjih čestitki i ukrasa, inače kreativnih rukotvorina članova „Nade“.

– Razumevanju problema invaliditeta i mobilizacije podrške za dignitet, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom naučili su nas naši drugari i naše komšije iz Udruženja“Nada“, koji su primer izuzetno dobro organizovanog udruženja koje je pravo duhovno i edukativno sklonište za osobe sa invaliditetom i njihove prijatelje, kaže Žaklina Nikolić iz Centra za kulturu Kladovo

Udruženje već 14 godina okuplja 76 evidentiranih članova koji su bili “nevidljivi” svom najbližem okruženju. Opština Kladovo i „Nada“ su 2014. godine potpisali memorandum o međusobnoj saradnji i unapređenju položaja osoba sa invaliditetom. Na ovaj način definisani su prioriteti koji će uticati na poboljšanje uslova za život osoba sa invaliditetom u opštini Kladovo.

Izvor: www.danas.rs

Autor: J. B. K.