Skup 45 organizacija iz Srbije

U Kragujevcu će 15. oktobra biti organizovana centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dana slepih.

 

U Kragujevcu će 15. oktobra biti organizovana centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dana slepih.

Kragujevac – U organizaciji Okružne organizacije Saveza slepih, i uz podršku Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i ovdašnje gradske uprave u Kragujevcu će 15. oktobra biti održana centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dana slepih u Srbiji. Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić je najavio je da će manifestaciji prisustvovati članovi 45 organizacija iz čitave Srbije , te 37 predstavnika Saveza slepih iz Bugarske.

– Centralna tema i cilj programa ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana slepih biće posvećena afirmaciji mogućnosti slepih ljudi, informisanje javnosti o tome, ali i uklanjanje predrasuda koje predstavljaju glavne barijere za ostvarivanje prava slepih u zapošljavanju, školovanju kao i o mogućnostima lakše integracije slepih u društvenu sredinu, istakao je Stošić, napominjući da će, u okviru obeležavanja Svetskog dana slepih u Kragujevcu, u ovdašnjem Pozorištu za decu biti izveden prigodan kulturno-umetnički program, u kojem će nastupiti slepi umetnici iz Srbije i Bugarske.

Inače, u prostorijama kragujevačkog Saveza izloženi su radovi slepih žena, čije aktivnosti u okviru projekta “Zlatne ruke slepih žena“ finansira resorno Ministarstvo a predstavljeni su i medicinski aparati koje je Grad Kragujevac obezbedio članovima udruženja. U pitanju su govorni aparati koji slepom čoveku omogućuju samostalnu proveru krvnog pritiska i šećera u krvi. Prema rečima Milana Stošića, u narednom periodu se očekuje podrška i drugih institucija, koja treba da obezbedi nabavku većeg broja ovih aparata, čime će se obezbediti da život slepih ljudi bude samostalniji i dostojanstveniji.

Izvor: www.danas.rs

Autor: Z. R.