ICT i njegova uloga u razvoju inkluzivnog društva za osobe sa invaliditetom

Konferencija posvećena ulozi ICT-ja u razvoju inkluzivnog društva će biti održana u Beogradu 8. i 9. oktobra 2015. godine u Privrednoj komori Srbije, Resavska 13-15, Beograd.

 

Konferencija posvećena ulozi ICT-ja u razvoju inkluzivnog društva će biti održana u Beogradu  8. i  9. oktobra 2015.  godine u Privrednoj komori Srbije, Resavska 13-15,  Beograd.

Organizatori  Konferencije su Proforma i Privredna komora Srbije u saradnji i koordinaciji sa Međunarodnom unijom za telekomunikacije  (ITU),  a pod pokroviteljstvom  Ministarstva  za kulturu i informisanje i Ministarstva  trgovine , turizma i telekomunikacija .
Konferencija se organizuje u cilju postizanja bolje institucionalne koordinacije i identifikacije problema osoba sa invaliditetom, na regionalnom nivou, koje je potrebno razmotriti kako bi se podstakla adekvatna upotreba informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT), uzimajući u obzir najhitnije potrebe s kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom.

Primanje i slanje informacija, praćenje TV i radio programa,  učestvovanje u svakodnevnim društvenim aktivnostima, ostvarivanje prava na zdravstevenu zaštitu, obrazovanje, profesionalnu afirmaciju, učešće u kulturnim aktivnostima za osobe sa invaliditetom je često težak i neostvariv zadatak. Ovo su razlozi da se informacione i komunikacione tehnologije uključe u obezbeđivanje adekvatnog načina rešavanja problema pristupačnosti institucija i usluga javnog sektora osobama sa invaliditetom.
Osnovni cilj Konferencije je da definiše jaz između međunarodnih i domaćih zakonodavnih normi i trenutnog stanja i definiše upotreba informacionih i komunikacionih tehnologija u premošćavanju ovog jaza. Takođe, cilj je istražiti karakteristike i ulogu ICT u stvaranju inkluzivnog društva uz primenu univerzalnog dizajna i univerzalnog pristupa u cilju omogućavanja korišćenja usluga što većem broju korisnika.

Učesnici konferencije će, u vidu zaključaka, dati regionalni doprinos naporima međunarodne zajednice da se upotrebom ICT poboljša kvalitet života osoba sa invaliditetom.

Konferencija namerava da obezbedi platformu za otvorene dijaloge, saradnju i partnerstva u oblasti primene ICT za osobe sa invaliditetom između nadležnih institucija, stručne zajednice, industrije, sredstava javnog informisanja,  regionalnih i međunarodnih agencija i organizacija osoba sa invaliditetom.

Izvor: www.pcpress.rs