Dušan bez mesta u boravku

Majka bolesnog dečaka sedam meseci pokušava da ga smesti pod dnevni nadzor. Nadležni „Duge“ kažu da nemaju kadrovskog potencijala za rad sa decom.

Majka bolesnog dečaka sedam meseci pokušava da ga smesti pod dnevni nadzor. Nadležni „Duge“ kažu da nemaju kadrovskog potencijala za rad sa decom.

Leskovac – Danijela Zagorac iz Vučja već sedam meseci ne uspeva da svog devetogodišnjeg sina Dušana Cekića, obolelog od cerebralne paralize, smesti u dnevni boravak za osobe sa smetnjama u razvoju. U leskovačkom Dnevnom boravku „Duga“ kažu da nemaju kadrovske potencijale za to. Posle deset godina rada i dalje se projektno finansiraju, pa nisu u stanju da pruže usluge teže oboleloj deci kao što je Dušan.

Okružena zidovima iznajmljenog stana Danijela Zagorac sa Dušanom i pet godina starijim sinom Milanom provodi najveći deo svoga vremena. Bolesnom dečaku, koji se kreće puzeći po podu, potreban je neprekidni nadzor.

– On nije agresivan, ali traži neprekidnu pažnju. Ne mogu ni do prodavnice, ni da operem veš, niti da skuvam. Pomažu mi stariji sin i majka, ali da jedan deo dana provodi u dnevnom boravku, svima bi značilo – veruje Danijela.

Dušanovo uključivanje u aktivnosti dnevnog boravka preporučili su Centar za socijalni rad i interresorna komisija za procenu potreba za pružanjem dodatne podrške detetu. To, ipak, nije obavezujuće.

– Koriste sredstva iz lokalnog i državnog budžeta, a sami odlučuju o tome ko će biti njihov korisnik. Zašto bi mom Dušanu bilo uskraćeno to pravo, a meni mogućnost da radim – pita se Danijela koja se izdržava od naknade za tuđu negu i pomoć, dečijeg dodatka i alimentacije.

U Dnevnom boravku „Duga“ ističu da im je žao zbog ove situacije, ali da za brigu o deci poput Dušana trenutno nisu spremni.

– Celu deceniju živimo i radimo isključivo na osnovu projekata. Zbog toga smo se opredelili da naše aktivnosti usmerimo na potrebe dugogodišnjih korisnika i članova udruženja koje je osnovalo boravak. Oni su u međuvremenu postali odrasli ljudi. Kod nadležnog ministarstva smo licencirani za podršku mladima i odraslima, ali za licencu o podršci deci nije bilo novca – kaže Dragan Nikolić, koordinator „Duge“.

Razvijaju uslove

– Usluga dnevnog boravka je deo strategije razvoja u narednih pet godina i za nju će biti izdvojeno više novca. Potrebe su veće nego što lokalna samouprava trenutno može da pruži, ali se mnoge nove usluge, kroz projektno finansiranje, uvode i razvijaju – poručuje Boban Ilić, direktor Centra za socijalni rad.

Objavljeno: 23. septembar 2015.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: I. Mitić