Još 80 „Ikarbusovih” autobusa od 2016. na ulicama

Deset solo autobusa GSP-u zvanično predato u prisustvu premijera Aleksandra Vučića, Aksela Ditmana, nemačkog ambasadora i gradonačelnika Siniše Malog.

Zajednički projekat „Mercedesa”, „Ikarbusa”, grada Beograda i vlade (Foto Beoinfo/Jolanda Korać)

Deset solo autobusa GSP-u zvanično predato u prisustvu premijera Aleksandra Vučića, Aksela Ditmana, nemačkog ambasadora i gradonačelnika Siniše Malog.

Neupućeni sugrađani koji su oko podneva prošli pored Starog dvora na trenutak su mogli da pomisle da je na platou ispred gradske kuće priređena izložba crvenih autobusa iz devedesetih. Ali, ova vozila GSP-a „najmlađi” su primerci voznog parka najvećeg gradskog prevoznika. Deset „Ikarbusovih” solo autobusa, rađenih prema standardima „Mercedesa”, su zvanično predati GSP-u. Primopredaji i promotivnoj vožnji po centralnim ulicama prisustvovali su premijer Aleksandar Vučić, gradonačelnik Siniša Mali i Aksel Ditman, nemački ambasador.

Premijer je istakao da je veoma ponosan jer se pokazalo da Srbija može ozbiljno da razvija industriju. On je predstavnike grada, „Ikarbusa” i GSP-a podsetio da je „Ikarbus” bio razoren i uništen, da je od 1.300 radnika ostalo samo 200, ali da danas ima 300 radnika i da se očekuje još 30 novih radnih mesta.

– Ovo je prvih deset autobusa koje smo uradili u saradnji sa „Mercedesom”. To su upravo oni autobusi za koje su mi se smejali i govorili da ih nema i da se nikada neće ni pojaviti. Do kraja ove godine biće ih 30, a još 80 ćemo za Beograd napraviti iduće godine. Sada su „Ikarbusovi” prihodi 18 miliona evra, prošle godine su bili 1,5 miliona, što znači da su uvećani 15 puta. Mislim da to dovoljno govori kako u mnogim stvarima napredujemo – naglasio je Vučić.

Predsednik vlade je oduševljen sa 10 novih autobusa zbog njihovog kvaliteta.

– Ovi autobusi imaju „vaj-faj” i mesta za osobe sa invaliditetom, a kvalitet garantuje „Mercedesov” znak. Veoma sam ponosan što u ovom segmentu možemo da se takmičimo sa svima u svetu. Očekujem da u budućnosti „Ikarbus” radi još više, zapošljava veći broj ljudi i mislim da će građani, kada u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima Srbije budu videli ove autobuse, biti zadovoljni, i da ćemo moći da ih prodajemo i u inostranstvu – kazao je Vučić.

Gradonačelnik Siniša Mali je podsetio da je ispunjeno obećanje da će do kraja septembra Beograđani moće da se voze u novim autobusima.

– Svako vozilo ima besplatni internet, klimu, brojače putnika i to je novi kvalitet prevoza koji želimo u našem gradu. Prvog oktobra krenuće novi tarifni sistem koji podrazumeva jeftinije karte za građane Beograda koji žive u prigradskim naseljima skoro za 40 odsto, a od 1. januara počinjemo i sa novom mrežom linija. To je sistemski način za rešavanje problema koje smo nasledili. Siguran sam da će Beograđani brzo videti razliku u kvalitetu i koliko će prevoz biti efikasniji – rekao je Mali.

Ambasador Ditman ukazao je da se radi o projektu koji su zajednički sproveli „Mercedes”, „Ikarbus”, grad Beograd i vlada, izrazivši nadu da će dobra saradnja biti nastavljena i u budućnosti.

Karakteristike novih autobusa:

samohodna „Mercedesova” šasija

motor „evro pet”

automatski menjač

kapacitet od 100 putnika

unutrašnji i spoljašnji video-nadzor

antivandal sedišta

Ko će biti crven?

Predati autobusi među prvima su u boji u koju će narednih meseci biti prefarbana vozila gradskog prevoza. Ova novina obznanjena je početkom jula, a kako su nekoliko nedelja kasnije čelnici grada objasnili, crvenu boju su odabrali sugrađani u anketi na sajtu Direkcije za javni prevoz.

Kako većina žitelja prestonice nije oduševljena što će grad izdvojiti novac za farbanje, a ne za socijalna davanja ili gradnju novih vrtića, o čemu je i „Politika” pisala u više navrata, naši novinari su u nedavnom razgovoru sa gradonačelnikom pokušali da saznaju zašto je farbanje određeno kao prioritet.

– Ko kaže da farbamo stare autobuse? Crveni će biti novi autobusi koje kupujemo i novi od privatnih auto-prevoznika. Prefarbaćemo novije autobuse, ali nećemo farbati one koji su stari 7-8 godina. Jer mi ove godine nabavljamo 55 novih autobusa, sledeće godine 80, dakle polako će ti stari već biti van upotrebe. Nemamo mi sad milion evra samo da bi se nešto ofarbalo i da bi bilo od 1. januara. Neki će novi autobusi stići u februaru, neki u martu, neki u septembru. Stare autobuse koji će za godinu dana biti van upotrebe sigurno nećemo farbati – kazao je Mali, dodajući da će autobusi biti prefarbani kada bude došao trenutak za njihovu reparaciju.

Ove tvrdnje ipak su u nesaglasju sa onima koje je gradonačelnik izneo početkom jula kada su obznanjene novine u javnom prevozu, ali i sa tvrdnjama predstavnika GSP-a, o čemu smo pisali pre mesec i po dana.

Objavljeno: 24.09.2015.

Izvor: www.politika.rs

Autor: B. H.

Autor: D. A.