Međunarodni filmski festival „Uhvati sa mnom ovaj dan / Uhvati film“

NOVI SAD – U bioskopu Kulturnog centra Novog Sada od 21. do 27. septembra održaće se 13. po redu međunarodni filmski festivla „Uhvati sa mnom ovaj dan / Uhvati film“.

 

Novi Sad – U bioskopu Kulturnog centra Novog Sada od 21. do 27. septembra održaće se 13. po redu međunarodni filmski festivla „Uhvati sa mnom ovaj dan / Uhvati film“.

Festival kao centalnu temu ima invalidnost, a osim projekcija domaćih i inostranih filmova, obuhvata i bogat prateći program – razgovore, radionice, seminare i izložbe u kojima učestvuju i osobe sa invaliditetom.

Bitan segment festivala svake godine je podrška filmskim rediteljima, scenaristima, glumcima i drugim filmskim radnicima koji su osobe sa invaliditetom da promovišu svoje radove i dostignuća, te da prepoznaju sopstvene potencijale.

Različitim pratećim programima, Festival nastoji da izvrši pozitivan uticaj na medije radi adekvatnije i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i dešavanja u kojima učestvuju osobe sa invaliditetom.

Ovogodišnji prateći program realizovaće se od 11 časova, u Kulturnom centru Grada Novog Sada, Katolička porta 5.

U ponedeljak 21. septembra planirana je muzička radionica „Zvunčni snop“, koja je zasnovana na korišćenju specijalnog muzičkog sistema „Soundbeam“ baziranog na senzorskoj tehnologiji. Sistem uz pomoć ultrazvunih talasa omogućava kreativno bavljenje muzikom. Voditelji radionice biće Žarko Sebić i Renata Koler.

Tribina „Mediji (koji) menjaju perspektivu“ biće održana u utorak 22. septembra. U razgovoru će učestvovati Milan Dobričić i Ivan Omrčen (emisija „Mesto za nas“, RTS) i Marina Zorić (serijal „Priče od kojih se raste“, RTV). Tribinu će voditi Marijana Ramić.

U četvrtak 24. septembra, na programu je razgovor „Žene koje menjaju perspektivu“, a učesnice će biti Ana Knežević, Lana Nikolić i Jelena Radović. Moderatorka tribine biće Marijana Remić.

Filmske radionice biće održane u subotu i nedelju. 26. septembra tema će biti filmski planovi, filmsko vreme, filmski prostor i pokreti kamere, a 27. septembra učesnici i učesnice upoznaće se sa osnovama montaže.

Filmski program festivala počinje 23. septembra, svečanim otvaranjem u 17. časova. Biće prikazan ukupno 21 film, a autori i autorke dolaze iz Španije, Irana, Portugala, Francuske, Italije, Velike Britanije, Čilea, Kine, Kanade i Srbije.

Raspored filmskih projekcija može se pogledati na www.uhvatifilm.uhvatifilm.org.

Festival „Uhvati sa mnom ovaj dan / Uhvati film“ realizuje Kreativno afirmativna organizacija „Parnas“ iz Novog Sada.

Podršku ovogodišnjem izdanju pružili su Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Erste banka, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, Kulturni centar Novog Sada, fotografkinja Maja Tomić.

www.youtube.com/watch?v=TDsiWHPHaGk

Izvor: www.rtv.rs