Javni radovi za 90 nezaposlenih i 50 osoba sa invaliditetom

Lica sa evidencije borske filijale NSZ angažovane na poslovima u trajanju od tri meseca.

Lica sa evidencije borske filijale NSZ angažovane na poslovima u trajanju od tri meseca.

Na konkursu za sprovođenje javnih radova, koji je trajao do 20. jula ove godine, na posao u trajanju od tri meseca biće angažovano 50 osoba sa invaliditetom i 90 nezaposlenih lica sa evidencije borske filijale Nacionalne službe zapošljavanja. Sonja Stanković, direktorica borske NSZ ističe da su prioritet ove godine imala nekvalifikovana lica, dugoročno nezaposlene i osobe u stanju socijalne potrebe, kao i oni koji su utvrđeni kao višak zaposlenih.

– Kada je reč o osobama sa invaliditetom, u Boru će biti angažovano 37, u Majdanpeku sedam, Negotinu pet, Kladovu jedna osoba, i za te radove je izdvojeno ukupno 4,128 miliona dinara. Za ostala nezaposlena lica sa naše evidencije, izdvojeno je, za javne radove, 7,106 miliona dinara, a biće uposleno iz Bora 43, Majdanpeka i Kladova po 14 i Negotina 19 osoba. Angažovani će moći da računaju na zaradu od 15 hiljada dinara, na osnovu ugov0ra o privremenim i povremenim poslovima – rekla je Stankovićeva.

Projekti za javne radve mogli su da budu prijavljeni iz oblasti socijalne i humanitarne delatnosti, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture kao i održavanja i zaštite životne sredine.

– Za razliku od prošle godine, javnim radovima nisu obuhvaćeni projekti iz kulturne delatnosti, a takođe iz te oblasti ima programa koji su od društvene koristi, bitne za zajednicu. Mogu da napomenem da je za učešće na javnim radovima, bilo veliko interesovanje među nezaposlenima u Boru, i da je bilo više finansijskih sredstava, uposlili bi veći broj ljudi. Reč je o tome da su podneti zahtevi za angažovanje 62 osobe sa invaliditetom i 295 ostalih nezaposlenih lica – dodaje naša sagovornica.

U javne radove uključeni su i korisnici socijalne pomoći. Po rečima Stankovićeve, izvođači radova su u obavezi da mesečno dostavljaju izveštaj o sprovođenju javnog rada, obaveste službu NSZ o svim promenama koje su od značaja za realizaciju javnog rada kao i da omoguće kontrolu i realizaciju ugovorenih obaveza, i dostave prateću dokumentaciju.

– I pored dokumentacije koje dobijamo od izvođača javnih radova, naši radnici odlaze na teren i prate tok realizacije ugovorenih obaveza. Od ove aktivne mere politike zapošljavanja, očekujemo veće socijalno uključivanje nezaposlenih lica u proces rada, i kraće poboljšanje njihove finansijske situacije. Dešavalo se, mada retko, jer je kratak vremenski period, da izvođači radova, i po isteku javnog rada zadrže to lice za rad firmi – kaže Stankovićeva.

Objavljeno: 01.09.2015.

Izvor: BORSKI PROBLEM – Van rubrike

Autor: D. K.