Lažni invalidi „preplavili“ aerodrom

U beogradskoj vazdušnoj luci među putnicima je sve veći broj „hendikepiranih“ koji pokušavaju preko reda da stignu do aviona. Uglavnom se pretvaraju starije osobe, jer ne znaju engleski jezik pa se plaše da ne propuste svoj let

U beogradskoj vazdušnoj luci među putnicima je sve veći broj „hendikepiranih“ koji pokušavaju preko reda da stignu do aviona. Uglavnom se pretvaraju starije osobe, jer ne znaju engleski jezik pa se plaše da ne propuste svoj let.

Turisti koji slabo govore engleski jezik u strahu da na aerodromima ne zalutaju dosetili su se da će „izigravajući“ osobe sa invaliditetom dobiti besplatnu pratnju i pomoć od početka do kraja putovanja. Ovakva zloupotreba aerodromske usluge, još pre nekoliko godina primećena u Americi i Velikoj Britaniji, stigla je i u Srbiju i „locirana“ i na aerodromu „Nikola Tesla“.

Za razliku od zapadnih zemalja, gde su aerodromi mnogo veći i redovi dugački, kod naših putnika motiv za lažno predstavljanje je, uglavnom neznanje jezika, a lažni invalidi su uglavnom starije osobe.

– U prvih sedam meseci ove godine, osoblje Aerodroma „Nikola Tesla“ pružilo je uslugu prihvata i otpreme putnika sa invaliditetom i putnika sa smanjenom pokretljivošću za 12.634 putnika – kažu na beogradskom aerodromu. – Povećanje obima pružanja i ove usluge primećeno je naročito u letnjim mesecima.

Međutim, pošto aerodrom poslednjih nekoliko godina beleži izvanredne rezultate u ostvarenom saobraćaju, smatraju da je to jedan od odgovora zašto je drastično povećana potreba za asistencijom. Turisti, pak, tvrde da je razlog zloupotreba.

– Bila sam u julu na Siciliji i stariji čovek u kolicima je preko reda čekiran, prvi je uveden u avion, dočekan u Kataniji i prvi je stigao u hotel – kaže Vesna Stefanović iz Beograda. – Od prvog jutra do posledenje večeri ga više niko nije video sa štapom, a svakog dana se kupao, šetao i išao na izlete, pa mu ni stepenice u Taormini nisu predstavljale problem! Kada sam se vratila mamina prijateljica mi je rekla da se ona svaki put kada ide u Njujork kod sina predstavi da je slabovida, što joj je savetovao sin jer je aerodrom Hitrou ogroman, a ona ne zna engleski!

Usluga asistencije se ni na jednom aerodromu u svetu ne naplaćuje. Osoblje aerodroma ne traži invaldisku legitimaciju, već je dovoljno da se putnik dan pred put javi i zatraži specijalan tretman. Ovakva pojava je češća na dugim letovima, gde se menja po nekoliko aviona.

U Nacionalnoj organizaciji osoba sa invaliditetom su šokirani idejom o zloupotrebi ovakve pomoći. Kažu da beogradski aerodrom oduvek pruža uslugu za prihvat i otpremu putnika sa smanjenom pokretljivošću. Putnicima veruju na reč i besplatna je. Međutim, zanimljivo je da je trenutno postojeća asistencija dobra samo za one koji, u stvari, nemaju invaliditet.

– Nedavno smo imali sastanak sa upravom aerodroma i požalili smo se da kolica moramo da predamo kao prtljag, da nas do aviona prevoze sanitetom, da nas penju stepenicama, da kolica prolaze kroz specijalan rendgen i slično – kaže Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom. – Oni su stalno unapređivali kvalitet i obećali su nam da će do kraja godine nabaviti adaptirano vozilo, kupiće i nova kolica, kao i 15 detektora za eksploziv. Dakle, naredne godine biće spremni da pruže pravu uslugu osobama sa invaliditetom.

I PSI „LAŽNjACI“

Aviokompanije imaju ograničen broj mesta na letovima koje mogu da popune osobe sa invaliditetom. Na svetskom nivou je primećeno da godišnje od osam do 10 odsto raste broj putnika koji insistiraju da dobiju asistenciju.

Međutim, primećen je i slučaj da se sve više putnika pretvara da su slabovidi i svoje pse prijavljuju kao vodiče! Naime, transport pasa se naplaćuje, a vlasnici ne žele da njihovi mezimci budu u delu sa prtljagom. Kako bi neprestano bili zajedno sa svojim psima, prijavljuju ih kao vodiče.

Objavljeno: 23.08.2015.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: A. Krsmanović