Podsticanje kreativnosti osoba sa invaliditetom

Inkluzivna pozorišna radionica „Pravo na umetnost“. Grupa „Hajde da…“ u saradnji sa Kulturnim centrom REX u okviru projekta „Pravo na umetnost 2015“, organizuje pozorišnu radionicu namenjenu korisnicima kolica, slepim i slabovidim osobama, gluvim i nagluvim osobama, umetnicima, kao i ostalim zainteresovanima starijim od 18 godina.

Inkluzivna pozorišna radionica „Pravo na umetnost“.

Grupa „Hajde da…“ u saradnji sa Kulturnim centrom REX u okviru projekta „Pravo na umetnost 2015“, organizuje pozorišnu radionicu namenjenu korisnicima kolica, slepim i slabovidim osobama, gluvim i nagluvim osobama, umetnicima, kao i ostalim zainteresovanima starijim od 18 godina. Radionice će se održavati od 3. do 6. septembra radnim danima od 16 časova, u trajanju od četiri do pet sati sa pauzama uz osveženje. Kraća pozorišna predstava i razgovor sa publikom kao prezentacija postignutih rezultata održaće se 6. septembra.

Prema rečima organizatora, polaznici će uz pomoć voditelja sami moći da kreiraju scenske materijale.

– Naša želja je da podstaknemo kreativne potencijale osoba sa invaliditetom, a da šira javnost ima priliku da sagleda mogućnosti i domete pozorišnog rada u inkluzivnom kontekstu. Među asistentima na radionici je i Stojan Simić, gluva osoba, igrač savremenog plesa- navode organizatori. Mogu se prijaviti osobe koje ranije nisu učestvovale u sličnim radionicama, kao i one koje bi želele da steknu novo i drugačije pozorišno iskustvo. Za korisnike kolica će biti organizovan prevoz do prostora za rad i nazad, a za gluve i nagluve osobe, prevod na srpski znakovni jezik. Radionicu će voditi Boris Čakširan, Marko Pejović, Jelena Stojiljković i Stojan Simić.

Za one učesnike koji pokažu visok nivo motivacije i spremnost za profesionalno bavljenje pozorišnom umetnošću, moguće je angažovanje u radu na novoj pozorišnoj predstavi Grupe „Hajde da…“, naglašavaju organizatori.

Budući da je broj polaznika ograničen, važno je da se zainteresovane osobe prijave na e-mail markoŽhajdeda.org.rs ili pozivom na broj 011/3233634, do 25. avgusta. 2015.

Izvor: www.danas.rs

Autor: D. M.