Живот је уметност

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Удружење оболелих од мултипле склерозе Севернобанатског округа у Новом Кнежевцу, приредило је 13.пут седмодневну хуманитарну ликовну колонију „Живот је уметност”.

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Удружење оболелих од мултипле склерозе Севернобанатског округа у Новом Кнежевцу, приредило је 13.пут седмодневну хуманитарну ликовну колонију „Живот је уметност”.

Окупило се више од двадесет уметника из Македоније, Хрватске, Бугарске, Босне и Херцеговине, а поред уметника из Новог Кнежевца, дошли су и наши сликари из Бора, Ниша, Велике Плане, Београда и Зрењанина. Сви гости имали су у МС-кући добре услове за рад и дружење.

Председница Удружења оболелих од мултипле склерозе Севернобанатског округа Славица Зорић каже да се квалитет колоније подигао захваљујући учешћу већег броја академских сликара, али да су се одазвали и искусни сликари аматери који такође предивно раде. Укључени су и сликари из редова особа са инвалидитетом.

Приход од продаје слика насталих на колонији улаже се у побољшање услова за пружање подршке члановима из шест општина Севернобанатског округа. Учеснике колоније је обишао и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ласло Чикош, који је нагласио да је ово удружење једна од 520 невладиних организација које реализују разне пројекте захваљујући подршци министарства. Он је обећао и помоћ за санацију крова МС куће, која је купљена за Удружење пре седам година.

–  Са сваком ликовном колонијом нешто обнављамо па смо у последње време подигли павиљон погодан за активности од пролећа до јесени, али потребно је да се опреми сала за рехабилитацију. Општине Нови Кнежевац и Кањижа највише помажу наш рад кроз разне пројекте, па су тако допринеле одржавању ликовне колоније. Иначе, од шест општина округа са ове две имамо изузетну сарадњу, а добијамо подршку и од Министарства за пројекте и креативне радионице – наглашава Славица Зорић.

Сликар Богоја Мојсоски из Охрида трећи пут је учествовао на новокнежевачкој колонији, одлично се уклапајући у амбијент на северу Баната.- Услови и атмосфера за рад су добри, све је супер, а и ми се трудимо да узвратимо гостопримство на ликовним колонијама које се организују на Охриду. Голубови које сликам могу бити и банатски и македонски, важно је да носе поруке мира, пријатељства и хуманости – вели Мојсоски.

Зренанинац Јанко Лацо радо се одазива да својим сликарским умећем помогне, па је у Новом Кнежевцу боравио четврти пут.- Радо долазим, стекао сам пријатеље, размењујемо искуства са онима који су увек спремни да својим делом пруже подршку оним којима је неопходна – додаје Јанко Лацо. – Лепо је јер се дружимо и радимо, посебно када знамо да је то корисно за друге, због тога се још пријатније осећамо. То је унутрашњи осећај који човек сам треба да осети, да се замисли и када год може помогне другима.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Mitrović