Нови РТГ апарат у Дому здравља Нови Сад

Нови најсавременији дигитални РТГ апарат почео је да ради у амбуланти у Дому здравља на Лиману, а за његову набавку из буџета Града издвојено је 14 милиона динара.

Нови најсавременији дигитални РТГ апарат почео је да ради у амбуланти у Дому здравља на Лиману, а за његову набавку из буџета Града издвојено је 14 милиона динара. Ту амбуланту су обишли градоначелник Милош Вучевић и члан Градског већа за здравство Золтан Хорват.По речима градоначелника Вучевића, набавка новог РТГ апарата је део циклуса улагања у опремање Дома здравља.

– Овог пута у питању је најсавременији РТГ апарат. Два нова апарата исте намене у претходном периоду инсталирали смо на Новом насељу и Дому здравља „Јован Јовановић Змај” – казао је Вучевић. – Пацијенти ће сада имати квалитетнију здравствену заштиту, а запослени тврде да се ради о најсавременијим уређајима, који, не само да њима олакшавају рад већ им омогућавају да квалитетније прегледају пацијенте.

Члан Градског већа за здравство Золтан Хорват истакао је да нови РТГ апарат значајно убрзава рад јер се може снимити већи број пацијената.– Снимци су много квалитетнији, могу се обрађивати на лицу места и нема више филмова па је ту уштеда у филмовима, развијачу и фиксиру – рекао је Хорват. – Чека нас даље усавршавање у вези са системом уређаја за размену података, првенствено с другим здравственим установама, затим с докторима који су послали пацијенте на снимање, а радиће се и на новом систему где ће доктори моћи да дођу до снимка путем мобилног телефона. РТГ апарате које смо до сада користили на Лиману предаћемо као поклон здравственим установама у Грачаници и у Републици Српској јер нису за отпис, а грађанима у тим срединама су неопходни.

Директор Дома здравља „Нови Сад” Веселин Бојат рекао је да се грађанима пружа прилика да дијагностику спроводе на најсавременијој опреми која постоји у домену радиологије и да новим РТГ апаратом добијају најбољу услугу, а уједно ће се због брже обраде смањити и листа чекања.Нови дигитални РТГ апарат даје бољи квалитет слике, мања је доза зрачења, прилагођен је за особе с инвалидитетом, а постоји и могућност кориговања снимака, као и снимања више регија истовремено.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: N. Radman