Razmena mladih

Projekat “Tvoj glas je važan”. Zrenjanin – Kako funkcionišu omladinske organizacije i razmena mladih imali su prilike da se uvere i Novobečejci jer je njihovo mesto ove godine bilo domaćin učesnicima projekta “Tvoj glas je važan”, koji je okupio 26 učesnika iz deset zemalja.

Projekat “Tvoj glas je važan”.

Zrenjanin – Kako funkcionišu omladinske organizacije i razmena mladih imali su prilike da se uvere i Novobečejci jer je njihovo mesto ove godine bilo domaćin učesnicima projekta “Tvoj glas je važan”, koji je okupio 26 učesnika iz deset zemalja. Plan je bio da se razmena i saradnja održe u Vojvodini a nakon što je Novi Sad prošle godine bio domaćin istom ovakvom susretu, sada je goste primio Novi Bečej.

– To je program koji je finansirala EU i koji je apliciran zapravo u Češkoj. Mi smo kroz saradnju sa Češkom organizacijom uradili projekat koji je ovde realizovan. Tema našeg okupljanja je podizanje svesti osoba sa invaliditetom, kako im možemo obezbediti lakši način života u zajednici i kako im možemo pomoći da dođu do posla – kaže koordinatorka projekta Vladica Savićević.

Projekat je osnovan od strane Erasmus + programa, a učesnici su tokom njegovog trajanja imali priliku i da upoznaju Novi Bečej i njegove građane.

– Ovo je malo i opuštajuće mesto i zaista mi se sviđa pogled na Tisu. Mislim da je Novi Bečej dobro mesto za odmor. Za program sam saznao dva dana pre početka i čuo da ima jedno slobodno mesto za Italijana. Pozvao sam Vladicu i jednostavno došao. Nisam se plašio, jer sam već bio u Srbiji, odnosno u Vojvodini. Prošle godine sam posetio Novi Sad i zaista sam uživao, baš kao i sada – kaže Dario Nubile iz Brindisija u Italiji.

Opština Novi Bečej i Kancelarija za mlade učinili su sve u svojoj moći da pomognu realizaciju ovog projekta. Učesnici programa posetili su prostorije Kancelarije za mlade gde im je predočeno čime se sve ona bavi.

– Uloga Kancelarije bila je da bude domaćin, da im pokaže znamenitosti Novog Bečeja. Imali su jedan slobodan dan, a mi smo im organizovali program upoznavanja sa lokalnom sredinom. Imali su priliku da posete Glavaševu kuću, organizovana je radionica u prostorijama Kancelarije za mlade, a poslepodne smo iskoristili da učesnike programa provozamo Tisom kako bi iskusili i čari našeg ostrva – objašnjava Dejan Vuletaš, direktor Kancelarije.

Razmena iskustava rezultirala je potpisivanjem sporazuma o saradnji novobečejske Kancelarije za mlade i “Mahdlo Youth Zone”, omladinskog centra iz Mančestera. Sporazumom je predviđena razmena mladih, kao i saradnja na internacionalnim projektima i u drugim aktivnostima. Na ovaj način mladima Novog Bečeja je pružena mogućnost da posete Englesku i da kroz saradnju sa vršnjacima stiču nova iskustva koja će moći da primene u svom mestu.

Izvor: www.danas.rs

Autor: M. Pudar