Postavili betonsku rampu na ulazi i Jelenu čekaju u učionici

Petnaesta beogradska gimnazija i Osnovna škola „14. oktobar“ na Labudovom brdu zajedno rešavaju probleme.

Beograd – Petnaesta beogradska gimnazija i Osnovna škola „14. oktobar“ na Labudovom brdu zajedno rešavaju probleme.

Dele zgradu i probleme. U jednom kutku srednja, u drugom osnovna škola. Petnaesta beogradska gimnazija i OŠ „14. oktobar“ na Labudovom brdu. Dva kolektiva trude se, iz skromnih sopstvenih izvora, da đacima ulepšaju okruženje. Ali i da onim učenicima sa posebnim potrebama omoguće pohađanje nastave. Ne otuđeno, na daljinu preko interneta, već u školskim klupama sa vršnjacima. Nađu se i donatori, da pomognu.

Pisale su „Novosti“ o šesnaestogodišnjoj Jeleni Mirković, učenici Petnaeste beogradske gimnazije, koju je spinalna mišićna atrofija vezala za invalidska kolica.

 

– Jednu stavku smo rešili – kaže Jasmin Nikolovski, novi direktor Petnaeste gimnazije. – Postavili smo betonsku rampu za invalidska kolica na zajedničkom službenom ulazu zahvaljujući donaciji „Megatrenda“. Mi imamo Jelenu, a osnovna škola je dobila najavu da će među prvacima biti i dece sa posebnim potrebama. Mnogo toga još nedostaje. Ono što je prioritet je da pokušamo da za narednu školsku godinu Jeci obezbedimo prevoz, jer roditelji nemaju tu mogućnost. Od škole do kuće, kako bi češće prisustvovala nastavi. Ona je dete sa posebnim potrebama, ali mentalno je zdrava i odličan učenik.

I osnovna škola ima svoje aktivnosti. Deo su pilot-projekta „Krugovi prijatelja – podrška socijalnoj inkluziji dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom“. Ovaj pristup uspešno se primenjuje u više evropskih zemalja. A, cilj je razvijanje modela individualizovane podrške kojim se doprinosi opštoj dobrobiti svakog deteta i podstiče njegov celokupan razvoj i uključivanje u redovno obrazovanje i vaspitanje. Osnovno polazište je da je razvijanje inkluzivnog obrazovanja, kao i inkluzivnog društva, bazirano na stvaranju klime, koja pogoduje uspostavljanju međuljudskih odnosa, kako bi svako dete, a kasnije i odrasla osoba, ostvarilo svoje najosnovnije potrebe.

Objavljeno 17. maja 2015. godine

Izvor: www.novosti.rs

Autor: T. S.