PIO fond: Ukinuto 210 invalidskih penzija

Pregledano je 2.177 korisnika ovih penzija, kaže Dika Kajević, direktor sektora za medicinsko veštačenje.

Čekaonica u zgradi Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranj

Pregledano je 2.177 korisnika ovih penzija, kaže Dika Kajević, direktor sektora za medicinsko veštačenje.

BEOGRAD – Od 3. 929 invalidskih penzija koliko je odvojeno za pozivanje radi kontrole, kod 210 njih je to pravo ukinuto, rekao je direktor sektora za medicinsko veštačenje Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dika Kajević.

On je na sednici UO fonda PIO podsetio da je od 33.783 korisnika te penzije od 10. septembra do 22. maja ove godine izdvojeno 3. 929 njih radi kontrole.

Od 2. 953 pozvanih osiguranika od 29. septembra prošle do 22. maja ove godine 686 korisnika se nije odazvalo na prvi pregled, 90 njih se nije odazvalo ni na ponovljeni poziv, a pregledano je 2.177 korisnika penzija.

Nalaz koji im potvrđuje mogućnost korišćenja invalidskih penzija zabeležen je kod 1.953 korisnika invalidskih penzije, dok kod 210 njih nije potvrđen taj nalaz.

U Izveštaju o radu fonda koji je danas, 26. maja, usvojio Upravni odbor navedeno je da je posao kontrole svih invalidskih penzija, koja je započeta prošle godine već dao rezultate.

Ministar za rad Aleksandar Vulin najavio je ranije da će i u ovoj godini biti nastavljena revizija invalidskih penzija. On je poručio da će revizija invalidskih penzija biti nastavljena i ove, ali i svake godine.

„Hoćemo da stvar isteramo do kraja, sve mora biti završeno u skladu sa zakonom i moramo da skinemo velik teret sa invalidskih penzionera, da ne bi dozvolili da ih stalno neko gleda popreko i sumnja da su lažni. Ovim postupkom i velikim radom zaposlenih u fondu PIO, mi taj problem konačno rešavamo” porucio je ranije Vulin.

Tanjug
objavljeno: 26.05.2015.
Izvor: www.politika.rs