Pantomima i moderan ples

39. Festival gluvih i nagluvih Srbije.

39. Festival gluvih i nagluvih Srbije.

Zrenjanin – Zalaganjem ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i uz razumevanje ministarstva privrede u Zakon o privatizaciji ubačen je član po kojem se preduzeća, takozvani DES-ovi, zaštitne radionice, izuzimaju iz procesa privatizacije. Sačuvali smo i zaštitili osobe sa invaliditetom, jer one ne mogu same da izađu na tržište, rekao je ministar Aleksandar Vulin koji je tokom vikenda otvorio u Zrenjaninu 39. Festival kulturno-umetničkog stvaralaštva gluvih i nagluvih Srbije.

Vulin je rekao i da je njegovo ministarstvo ove godine dodelilo 25 miliona dinara za nesmetano funkcionisanje Saveza gluvih i nagluvih na teritoriji Srbije i još 10 miliona za organizacije u Vojvodini.

– Uz novčanu podršku, veoma je važno i to što je donet Zakon o upotrebi znakovnog jezika. I ovaj festival pokazuje kako naši sugrađani svojim trudom i radom mogu uspešno da savladavaju svaki hendikep – naveo je Vulin.

Potpredsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije Suzana Matović Maslać izjavila je da je predstavljanje dostignuća u oblasti kulturno-umetničkog stvaralaštva od veoma velikog značaja za inkluziju gluvih u društvo.

– Ovo je jako važno za zajednicu gluvih, jer se pokazuje kultura gluvih, šta osećaju kroz pantominu i moderan ples, ravnopravni su sa čujućima, koji imaju priliku da vide ostvarenja koja su nekada mnogo veća nego što i sami mogu da urade – rekla je Suzana Maslać Matović, potpredsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije.

Na manifestaciji se u oblasti dramsko-pantomimskih ostvarenja i modernih igara nadmeću predstavnici organizacija gluvih i nagluvih iz čitave Srbije. Organizator festivala je Savez gluvih i nagluvih Srbije, a pokrovitelj Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ovaj dvodnevni, 39. po redu festival, okupio je oko 250 učesnika iz 21 organizacije gluvih i nagluvih sa teritorije Srbije, koja je, kako kažu organizatori, jedina bivša jugoslovenska republika koja je održala tradiciju ovog festivala.

Izvor: www.danas.rs

Autor: M. P.