Radoslav Zelenović i Bojana Maljević u žiriju

Šesti beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – BOSIFEST od 1. do 3. juna.

Šesti beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – BOSIFEST od 1. do 3. juna.

Kada se pomenu osobe sa inavliditetom najčešće prva asocijacija je na neku tužnu i teški priču, Bosifest – filmski festival osoba sa invaliditetom nas uvereva u suprotno.

„Filmovi nam donose priče sa svih krajeva planete i priče o najrazličitijim ljudima. Da nema filmova mnogi bi junaci ostali anonimni a njihovi svetovi nama nedostupni.“ Svaki od filmova koji se prikazuju na Bosifestu za mene je malo čudo – čudo što su opšte nastali i čudo sami po sebi zato što nam otkrivaju zanimljive, dirljive, smešne, simpatične i hrabre ljude. Svi oni će nas naterati da se zamislimo, da uputimo drugi pogled, da se zapitamo šta znamo o ljudima sa invaliditetom, da uvidimo da junaci ne dolaze samo sa sjajnim kostimima i u fantastičnim raketama. Junaci su tu, mnogo bliže svima nama. A neke od njih upoznaćete na BOSIFEST-u.“, izjavila je Andrijana Stojković, filmska rediteljka, član ovogodišnjeg žirija. Slogan festivala je „Lavirint mogućnosti“ a tema je“život i rad osoba sa invaliditetom. Ove godine na konkurs je stigao rekordan broj filmova, više od 160 igranih i dokumentarnih filmova iz celog sveta koji se bave životom osoba sa invaliditetom.

„Birala sam filmove posle kojih se nešto u meni promenilo i o kojima sam razmišljala danima posle. Bilo mi je važno da to budu provokativni filmovi, koji vam se ili jako svide ili ne svide uopšte, ali o kojima ćete želeti da diskutujete posle“, izjavila je Jelena Gavrilović, koja je po drugi put selektorka Festivala.

Pored Andrijane Stojković članovi žirija su i Radoslav Zelenović, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, kao i naša poznata glumica Bojana Maljević.

„Bosifest je naš značajan festival, pre svega zbog svoje istinske autentičnosti. Filmovi osoba sa invaliditetom su realizovani i birani sa namerom da otvore različita pitanja, da započnu diskusuje, da uznemire gledaoce. Kao član žirija ovogodišnjeg Bosifesta jedva čekam da vidim filmove. Ove godine je i sama selekcija filmova bila teška, jer je prijavljen rekordan broj filmskih ostvarenja. Utoliko će i rad žirija biti teži. Kod filmova sa ovako specijalizovanom tematikom, inače je teško donositi odluke o nagradama. Jer nije uvek lako razdvojiti samu sudbinu junaka, ili filmskog stvaraoca, koja nas dotiče možda i nezavisno od kvaliteta filma. Ipak, kao član žirija trudiću se da se vodim isključivo filmskim kriterijumima, kao na bilo kom drugom filmskom festivalu. Šta očekujem? Odlične filmove!“, izjavila je Maljević.

Bosifest će biti održan od 1. do 3. juna u Domu omladine Begrada koji je partner festivala. Organizator festivala je Hendi Centar Koloseum a festival su podržali Ministarstvo kulture i Ministarstvo rada, Grad Beograd i Delta fondacija.

Filmovi i radionice

Bosifest – filmski festival osoba sa invaliditetom se sastoji od takmičarskog i revijalnog dela kao i pratećih programa, radionica, performansa, izložbe. U okviru takmičarskog programa biće prikazano 26, a revijalnog devet filmova.

Izvor: www.danas.rs

Autor: B.Č.B.