U Čačku obeležen Međunarodni dan samostalnog života

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom u Čačku, 05. maja je obeležio „Međunarodni dan samostalnog života“ ulicnom akcijom i razgovorom sa građanima kako bi im približili situaciju sa kojom se suočavaju osobe sa invaliditetom.

Čačak – Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom u Čačku, 05. maja je obeležio „Međunarodni dan samostalnog života“ uličnom akcijom i razgovorom sa građanima kako bi im približili situaciju sa kojom se suočavaju osobe sa invaliditetom.

Trudimo se i pokušavamo da samostalno živimo, pravimo izbore i borimo za ono do čega nam je stalo, izjavila je 05. maja Tanjugu  predsednica Udruženja Dragana Maksimović.

Maksimovićeva kaže da je ove godine čačanska lokalna samouprava opredelila znatno manje sredstava za personalne asistente,  odnosno 1,8 miliona dinara, a u 2014. je taj iznos bio 2,8 miliona.

Iako to puno znači, prema njenoj oceni, to je veoma malo i nedovoljno da bi asistent mogao da obavlja svoju dužnost.

Ona navodi da su personalni asistenti veoma značajni za osobe sa invaliditetom, jer one koje ga imaju, mogu da odlučuju o svom životu i rade ono što žele. U suprotnom, moraju čekati na roditelje, rodbinu ili prijatelje da im pomognu kada imaju vremena.

Govoreći o položaju lica sa invaliditetom, Maksimovićeva smatra da je stanje bolje nego ranijih godina, ali ima prostora za unapređenje.

„Napravi se korak napred – nazad dva, ali razlozi leže u svima – nama, gradskim vlastima, ljudima i životu u Čačku uopšte. Neophodno je da više radimo i o tome govorimo, budući da prema nekim procenama deset odsto žitelja grada na Moravi ima neku vrstu invalidnosti“, rekla je ona.

Kada je u pitanju zapošljavanje Maksomovićeva navodi da se osobe sa invaliditetom moraju školovati i biti spremni za zadatke, posao i sve što ih očekuje, ali, takođe, i poslodavci moraju biti „otvoreniji“ za njih,  imajući u vidu da je u Čačku veoma malo invalida uposleno.

„Posredstvom Centra prošle godine smo imalo osmoro zaposlenih kroz javne radove, a ove devet, dok u 2015. imamo osam personalnih asistenata“, precizirala je Maksimovićeva.

Tridesetogodišnji Radovan Filipović koji boluje od cerebralne paralize ima personalnog asistenta od aprila do decembra ove godine i kaže da mu njegova pomoć mnogo znači.

„On mi pomaže u svakodnevnim obavezama, budući da za mene plaća račune, odlazi u kupovinu  pa se nadam da će gradske vlasti imati sluha da asistenta imam i ubuduće“, rekao je on Tanjugu.

Evropska mreža za samostalni život ENIL proglasila je 5. maj za dan samostalnog života i on će na različite načine biti obeležen u svim zemljama EU.

U Srbiji, pored Čačka, obeležen je u Somboru, Beogradu, Jagodini, Boru, Kragujevcu, Nišu i Leskovcu.

Izvor: www.tanjug.rs