Zajednička kuća u Požegi

U Požegi je 24. januara 2015. godine otvorena Zajednička kuća, koju je za potrebe Društva za cerebralnu paralizu, dečiju paralizu i plegije opštine Požega donirala Francuska narodna pomoć, a čije su renoviranje i kompletnu adaptaciju pomogli i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, opština Požega, preduzeća i pojedinci.

U Požegi je 24. januara 2015. godine otvorena Zajednička kuća, koju je za potrebe Društva za cerebralnu paralizu, dečiju paralizu i plegije opštine Požega donirala Francuska narodna pomoć, a čije su renoviranje i kompletnu adaptaciju pomogli i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, opština Požega, preduzeća i pojedinci.

U ime Francuske narodne pomoći, gospodin Rolan Penišu je prilikom svečanog otvaranja Zajedničke kuće izjavio:

„Sve što je ljudsko pripada svima. Saradnja sa vama je čitava istorija prijateljstva dva naroda. U celom svetu se priča o lošim stvarima, ali ja verujem u bolju budućnost i bolje dane koje svi zaslužujemo. Zahvaljujem se predstavnicima lokalne samouprave i ministarstva i ističem da ja vas ovde ne prepoznajem po funkcijama, nego po poslovima koje obavljate. Zato vas pozivam na dalju saradnju. Ideja za projekat Zajedničke kuće je bila da se osobe sa invaliditetom uključe u svakodnevni život i da dobiju svakodnevne uloge u društvenom životu. Zajednička kuća je kuća svih građana Požege, koji ovde mogu da dođu, da popiju kafu, pročitaju novine, razgovaraju, da se druže sa osobama sa invaliditetom. Ovaj projekat je nešto novo, ne samo za ovaj grad nego i za celu vašu zemlju i nadam se da će postati dobar primer i ostalima“.

Za potrebe projekta Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdvojilo je 1.200.000 dinara. Ministar Aleksandar Vulin je na svečanosti otvaranja Zajedničke kuće poručio da su osobe sa invaliditetom deo našeg društva koje mora učiniti sve da se oni tako i osećaju.

„Nijedno društvo se ne meri po tome kako se odnosi prema najsnažnijim i najzdravijim članovima, već se kvalitet društva meri po tome kako se odnosi prema svojim najslabijima. Ovo je dokaz da se društvo brine o osobama sa invaliditetom, da država, lokalna samouprava, nevladin sektor i naši prijatelji iz inostranstva mogu zajedno da rade i stvore trajne vrednosti“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, ministarstvo nije štedelo na socijalnim davanjima, a posebno nije štedelo kada su u pitanju osobe sa invaliditetom. U 2015. godini Nacionalna služba za zapošljavanje raspolaže sa 500 miliona dinara predviđenih za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, dok je ministarstvo izdvojilo 300 miliona dinara za redovno funkcionisanje svih organizacija koje se bave životom i radom osoba sa invaliditetom.

Adaptaciju Zajedničke kuće pomogla je opština, kao i brojni donatori. U ime opštine Požega, predsednik Milovan Mićović zahvalio se predstavnicima Francuske narodne pomoći za saradnju koja traje preko 30 godina i koja se ogleda ne samo u Zajedničkoj kući, nego i u brojnim donacijama za ljude ugrožene u poplavama, materijalnoj i moralnoj podršci koju godinama oseća stanovništvo Požege i okoline.

Korisnici Društva za cerebralnu paralizu, dečiju paralizu i plegije opštine Požega su deca ometena u razvoju i mladi sa invaliditetom (do 26 godina), osobe sa težim telesnim invaliditetom (18-65 godina), nepokretne i teže pokretne osobe. Indirektni korisnici su njihove porodice i lokalna zajednica u celini. Aktivnosti društva su dnevni boravak, pomoć u kući, kao i personalna asistencija, čime se u velikoj meri unapređuje kvalitet života svakog korisnika.

Dragomir Nikitović, predsednik Društva za cerebralnu paralizu, dečiju paralizu i plegije, donatorima i zaslužnim pojedincima uručio je zahvalnice za doprinos radu ove organizacije i veliku podršku.

Za dugogodišnju saradnju, pre svega u oblasti zapošljavanja osoba sa invaliditetom preko programa javnih radova, zahvalnica je uručena i užičkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje. Društvo godinama radno angažuje osobe sa invaliditetom koje pomažu drugim osobama sa invaliditetom, kroz utvrđen servis pomoći, kojim se znatno unapređuje kvalitet života osoba sa invaliditetom i njihovo uključivanje u društvenu zajednicu. Na taj način, optimizam, kreativnost i pozitivan stav prema životu, osobine koje krase članove ovog društva, dobijaju još jednu dimenziju, a to je izuzetna humanost i solidarnost.

Izvor: Osi Pozega