Uz pomoć građana

Akcija „Čep za hendikep“ donacija paraplegičarima Banata. Sakupljeno 13 tona čepova: Bilo je dovoljno za 14 invalidskih kolica.

22/01/2015 16:03 | Zrenjanin | Sakupljeno 13 tona čepova: Bilo je dovoljno za 14 invalidskih kolica

Akcija „Čep za hendikep“ donacija paraplegičarima Banata. Sakupljeno 13 tona čepova: Bilo je dovoljno za 14 invalidskih kolica.

Zrenjanin – Hiljade građana i milioni čepova omogućili su paraplegičarima u Banatu da dođu do invalidskih kolica, tako bi ukratko glasile aktivnosti u akciji pod nazivom „Čep za hendikep“, koju je pre dve godine pokrenulo Udruženje paraplegičara Banata iz Zrenjanina. Ova aktivnost je naišla na veliko interesovanje javnosti, najpre su pomagala deca i učenici osnovnih škola, potom su se građanima priključile organizacije i kompanije. U poslednja tri meseca, od kada trgovinska kompanija Gomex pomaže ovu aktivnost, potrošači donose čepove u maloprodajne objekte ove firme na teritoriji Vojvodine i u Šapcu. Procene su da je prikupljena oko tona čepova.

Za potrebe prikupljanja čepova, naša kompanija realizovala je marketinšku kampanju kojom je pozvala svoje potrošače na humanost. Čepovi su se, po unapred utvrđenoj dinamici, isporučivali i skladištili u Distributivnom centru u Zrenjaninu, odakle su prosleđeni na dalju obradu. Akcija će, na zahtev naših potrošača, biti nastavljena. Čepove ćemo prikupljati sve dok naši prijatelji iz Udruženja paraplegičara Banata ne budu nabavili sve ono što im je neophodno – rekao je Nedeljo Golušin iz kompanije Gomex.

Od prikupljenih sredstava u akciji „Čep za hendikep“ kupuju se invalidska kolica i ortopedska pomagala.

– Za nešto više od dve godine, koliko akcija traje, sakupljeno je oko 13 tona čepova. Nabavljeno je četrnaest invalidskih kolica. Reč je o lakoaktivnim kolicima koja umnogome poboljšavaju kvalitet života osoba sa invaliditetom, naših članova. Nabavljena su i druga ortopedska pomagala dušeci i jastuci, što je takođe značajno – objašnjava Nenad Krbavac, član Udruženja paraplegičara Banata.

U Udruženju paraplegičara Banata kažu da se za tonu čepova dobija oko 27.000 dinara. Pošto su ortopedska pomogla skupa, oni su se odlučili da nabavljaju očuvana polovna pomagala. Pored Zrenjanina, humanitarnoj akciji priključili su se i drugi gradovi, među njima Novi Sad i Beograd.

Izvor: www.danas.rs

Autor: M. Pudar