Lični pratioci za decu sa smetnjama u razvoju

40

Predškolci, osnovci i srednjoškolci sa teškoćama u razvoju ili nekom vrstom invaliditeta mogli bi sledeće godine da dobiju pomoć ličnih pratilaca, što će omogučiti gradski pilot-projekat osmišljen nakon uspešnog programa personalnih asistenata za odasle.

Niš – Predškolci, osnovci i srednjoškolci sa teškoćama u razvoju ili nekom vrstom invaliditeta mogli bi sledeće godine da dobiju pomoć ličnih pratilaca, što će omogučiti gradski pilot-projekat osmišljen nakon uspešnog programa personalnih asistenata za odasle.

Lični pratilac pružaće detetu podršku, ali nevezano za školsku nastavu, već za svakodnevne aktivnosti, kao što su odlazak u školu i boravak u njoj, pomoć u učenju, druženje sa vršnjacima i može pomoći detetu da se obuče, presvuče, hrani, ode u toalet…

Kako objašnjava načelnica Uprave za dečju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu Mirjana Popović, usluga ličnih asistenata za mlade predviđena je budžetom za 2015. godinu.

Ova usluga će biti deo projekta personalnih asistenata, a za sve to je izdvojeno 13.777.000 dinara. Biće, kao i do sada, 29 personalnih asistenata, plus pet ličnih pratilaca za decu – objašnjava Popović.

Ona dodaje da će projekat, kao i ove godine, finansirati Grad, a da će njegov nosilac biti neko od niških udruženja osoba sa invaliditetom. Ističe da projekat prvo treba da prihvati Gradsko veće, a da će se potom sklopiti ugovori.

Ovo je pilot projekat, tako da ćemo videti kako će se pokazati, da li će zaživeti i kolike su potrebe – kaže Popović.

Ideja usluge ličnog pratioca deteta jeste da, kako objašnjavaju stručnjaci, mladi sa teškoćama u razvoju steknu odgovarajuće obrazovanje, kao i da članovi porodice ne moraju 24 časa dnevno da brinu o detetu i da mogu da se zaposle.

Izvor: www.juznevesti.com

Autor: J. C.

Оставите одговор