OSI hoće i vole da rade

36

Udruženje građana „PARA-BUĆ“ iz Ratkovca nosilac javnog rada za osobe sa invaliditetom. Akcenat je stavljen na rukotvorine i radionice u kojima se mladi i deca uče da heklaju, vezu i pletu. Radiće se i na proširivanju likovne galerije.

Udruženje građanja „PARA-BUĆ“ iz Ratkovca nosilac je javnog rada pod nazivom „OSI hoće i vole da rade“, na kome će tri meseca biti radno angažovano 8 osoba sa ivlaliditetom. Radovi se izvode na tri nivoa u zavisnosti od specifičnosti poslova, kao i mogućnosti angažovanih osoba.

Naselje Ratkovo je oko 600 godina nosilo naziv Parabuć, te otuda i naziv ovog udruženja. Svojim zalaganjem i idejama članovi udruženja dali su veliki doprinos random angažovanju socijalno ugroženih kategorija – članova višečlanih porodica i osoba sa invaliditetom. Akcenat je stavljen na rukotvorine i radionice u kojima se prvenstveno mladi i deca uče da heklaju, vezu, pletu ili bave drugim vrstama jednostavnijih ručnih radova.

U okviru ovog javnog rada radiće se i na proširivanju likovne galerije učenika Osnovne šlole „Ratko Pavlović Ćićko“ i njihove nastavnice likovnog Ankice Ižak. Likovna galerija je otvorena prošle godine i već se nalazi u kulturnoj baštini Republike Srbije, a nastavnica Ankica Ižak je proglašena za najboljeg likovnog pedagoga u svetu. Radovi njenih učenika su nagrađivani širom sveta.

Na izletištu Bager bara radi se na ozelenjivanju i čišćenju terena. Pored toga radi se i na uređenju obale i pecaroškog doma i obezbeđivanju mesta za sportski ribolov.

Tokom zime radovi će biti preneti u radne prostorije, gde će se raditi na pustovanju, izradi platnenih torbi, usavršavati dekupaž tehnika, a od pamučnog konca izrađivaće se čuvarke i mreže za pecanje.

Izvor: DANAS – Poslovi

Autor: Gordana Predojević

Оставите одговор