Obaveze poslodavaca na ispitu

24

Ministar za rad Aleksandar Vulin najavio je da će inspekcija rada od početka iduće godine jedan mesec u svom radu posvetiti kontroli poslodavaca kada je reč o poštovanju Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Ministar za rad Aleksandar Vulin najavio je da će inspekcija rada od početka iduće godine jedan mesec u svom radu posvetiti kontroli poslodavaca kada je reč o poštovanju Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Aleksandar Vulin je, na Skupštini Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije u Palati Srbije, poručio poslodavcima da će se inspekcija pojaviti u preduzećima i proveriti da li je sve u skladu sa zakonom i da li zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

„Ja se nadam i zamoliću inspekciju rada da već od januara posveti taj mesec ili neki naredni upravo kontroli poslodavaca u kojoj meri se poštuje zakonska obaveza za zapošljavanje osoba sa invaliditetom“, poručio je Vulin.

Napominje da je rekao da će Ministarstvo, ukoliko bude bilo potrebno pomoći i uputiti poslodavce kako mogu dodatno da obuče osobe sa invaliditetom da bi bili zaposleni na određenim mestima.

Ministar Vulin je ponovio da Srbija ima dobar zakon kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom i da je NSZ ove godine izdvojila sredstva u iznosu od oko 500 miliona dinara za podsticanje zapošljavanja osoba sa invalditetom, ali da to ipak nije dovoljno.

Poručio je i da osobe sa invaliditetom nisu teret, već korisni članovi društva i da je obaveza svih da im se pomogne.

Vulin je na skupu rekao i da će u toku sledeće godine biti doneti zakoni koji će se odnositi na upotrebu znakovnog jezika, kao na kretanje slepih i slabovidih osoba uz pomoć psa vodiča.

Vulin: Priča o konkursu je završena

Aleksandar Vulin je rekao da je Vlada Srbije donela odluku o prenameni sredstva koja su bila planirana za konkurs na kome su učestvovale nevladine organizacije i da je taj novac je već prebačen Fondu za lečenju retkih bolesti dece.

„Što se mene tiče priča konkursu je završena, nije završena samo za DRI koja će proveriti detaljno sve podatke, ali novac nije otišao u neku bezličnu budžetsku rezervu već se koristi za ono što mu je bila svrha-poboljšanje socijalnih uloga, a ova deca zaslužuju da im se pomogne“, rekao je Vulin.

Izvor: www.rts.rs

Оставите одговор