Javne radove obavlja 84 osoba sa invaliditetom

0

U Kragujevcu je bez posla oko 21.500 građana, među kojima su osobe sa invaliditetom sa malim mogućnostima da se zaposle.

U Kragujevcu je bez posla oko 21.500 građana, među kojima su osobe sa invaliditetom sa malim mogućnostima da se zaposle.

Zato im učešće na javnim radovima mnogo znači, kako iz finansijskih razloga tako i zbog inkluzije u društvo.

Jedna od oko 2.000 osoba sa invaliditetom u ovom gradu je Vesna Maksimović, mašinski inženjer, koja je, kako je izjavila Tanjugu, ranije radila raznovrsne poslove u svojoj struci i van nje, a narednih pet meseci će, po prvi put, slikati na svili.

“Ovo je izuzetan posao koji vam daje širinu i slobodu i mislim da baš osobe sa invaliditetom mogu da se pronađu ovde, jer imaju slobodu da taj posao prilagode svojim mogućnostima”, rekla je Maksimovićeva i napomenula da radi slike uljem na platnu i da se bavi izradom nakita od poludragog kamenja.

Ona je jedna od 84 osoba sa invaliditetom u Kragujevcu koje su dobile posao na period od tri do šest meseci na javnim radovima namenjenim socijalno-humanitarnoj delatnosti i održavanju i zaštiti životne sredine, za šta će mesečno dobijati od 23.000 do 26.000 dinara u zavisnosti od stručne spreme koju imaju.

“Kao osoba sa invaliditetom vrlo teško nalazim posao i kada sam čula za javne radove namenjene našoj kategoriji to mi je daju novu nadu i šansu da naučim posao kojim se nikada ranije nisam bavila, ali i da se uključim u društvo i dođem do materijalnih sredstava kako bih ispunila neke svoje želje i potrebe”, rekla je ona.

Njeni i radovi još dve koleginice koji će nastati tokom rada u Centru za samostalni život osoba sa invaliditetom biće izloženi na Sajmu turizma u Kragujevcu krajem ovog meseca, u šoping centrima uoči predstojećih praznika, a najverovatnije i u Beogradu 3. decembra povodom obeležavanja međunarodnog Dana osoba sa invaliditetom.

Posao na pet meseci u Udruženju studenata sa hendikepom, dobile su tri osobe sa invaliditetom koje će raditi na pružanju podrške mladima i studentima sa hendikepom u ostvarivanju svojih prava.

“Znače nam puno javni radovi, jer ćemo sebi da obezbedimo zaposlenje bar tih pet-šest meseci”, kaže diplomirani pravnik Nataša Jevtović. Dodaje da njene dve koleginice imaju nešto radnog staža kroz angažovanje na javnim radovima, a da ona ima nešto malo staža koji je ranije stekla sa srednjom stručnom spremom, ali ne i sa završenim fakultetom.

Zaposlenje na tri meseca tokom kojih će raditi na uređenju parking prostora i održavanju horizontalne i vertikalne signalizacije dobio je i Miroljub Radošević.

“Morao sam da se prijavim jer imam obaveze a nemam novčana primanja. Nekada sam radio u Zastavi ali sam proglašen tehnološkim viškom i od tada nemam posao“, kaže Radošević.

Podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom kroz program javnih radova realizuje Nacionalna služba zapošljavanja (NSZ). Za javne radove u Kragujevcu i Aranđelovcu obezbeđeno je 15 miliona dinara za isplatu zarada, troškova izvođenja javnih radova i troškove obuke.

“Ove godine je angažovano 84 osoba sa invaliditetom za realizaciju 11 projekata, od kojih su dva u Aranđelovcu“, rekla je Tanjugu Jelena Zornić, rukovodilac grupe za programe zapošljavanja u kragujevačkoj filijali NSZ.

Izvor: www.ritamgrada.rs

Оставите одговор