Još jedan podvig na Specijalnoj Olimpijadi: Zlato i za naše odbojkaše

18

Tokom održavanja igara Specijalne Olimpijade u Varšavi, dešavaju se razni korisni programi, ne samo za učesnike, već i za ostatak društva.

Tokom održavanja igara Specijalne Olimpijade u Varšavi, dešavaju se razni korisni programi, ne samo za učesnike, već i za ostatak društva. Tako postoji „Porodični program“ u kome se razmenjuju iskustva u vezi sa životom i radom sa osobama sa intelektualnim poteškoćama, pa „Zdrav sportista“, u kome se oni i njihovi treneri uče važnim zdravstvenim detaljima, a tu je i „Ujedinjeni sport“, program kroz koji na terenu i van njega sarađuju sportisti sa intelektualnim invaliditetom i oni koji nemaju te poteškoće – i naši predstavnici osvojili su zlatnu medalju.

Kroz zajednički jezik sporta, turnir „Ujedinjena odbojka“ ima za cilj da ohrabri ljude sa i bez intelektualnih invaliditeta da probiju barijere i da stvore nova prijateljstva koja će pomoći da se izgradi jedno pravo inkluzivno društvo. Združeni sport je fenomen koji sve više dobija na popularnosti u pokretu Specijalne Olimpijade, pošto osim sporta promoviše vrednosti značaja integracije u društvu.

Uz podršku FIVB, pred početak Svetskog prvenstva za seniore, četiri združene odbojkaške reprezentacije Specijalne olimpijade iz Nemačke, Poljske, SAD i Srbije nastupile su u ovom projektu sa ukupno 48 odbojkaša, 24 sa intelektualnim invaliditetom, 24 združenih saigrača i 12 trenera.

Ove velike sportiste su podržale brojne odbojkaške legende iz celog sveta, predstavnici diplomatskih predstavništava iz zemalja učesnica, Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB), ministarstvo sporta Poljske, Odbojkaška federacija Poljske i mnogi partneri ovog događaja.

Zlatnu medalju je osvojila Srbija, posle dramatične utakmice i pobede nad Nemačkom u finalu sa 2:1 (15:25, 27:25, 15:5).

Radost učesnika i nova prijateljstva bili su jednako važni kao i konačni rezultati ovog turnira na kojem je Srbija zauzela prvo mesto i osvojila zlatnu medalju, a nagrade su uručene pre ceremonije otvaranja Svetskog prvenstva i prve utakmice na Nacionalnom stadionu u Varšavi, koju su odigrali Srbija i Poljska.

Đidžong Vei, počasni predsednik FIVB, i Miroslav Pšedpelski, predsednik Odbojkaške federacije Poljske, uručili su ekipama medalje i nagrade, kao i lopte Svetskog prvenstva sa potpisima igrača.

Blicsport.rs je pisao o tome da je Srbija na ovom takmičenju osvojila ukupno 27 medalja, a pričali smo i sa Vladimirom Grbićem kako je on doživeo Specijalnu Olimpijadu.

Izvor: www.sport.blic.rs

Autor: N. Todorović

Оставите одговор