Opremljen dispanzer za dame

25

Okončana akcija Ženske odborničke mreže u Zrenjaninu. Završena je akcija Ženske odborničke mreže u Zrenjaninu, u okviru koje su skupljene donacije za pomoć Dispanzeru za žene.

Okončana akcija Ženske odborničke mreže u Zrenjaninu.

Zrenjanin – Završena je akcija Ženske odborničke mreže u Zrenjaninu, u okviru koje su skupljene donacije za pomoć Dispanzeru za žene. Rezultat devetomesečne akcije je izgrađen pristup Dispanzeru za žene, nabavljen specijalni hidraulični ginekološki sto namenjen ženama sa invaliditetom i teže pokretnim pacijentkinjama i trudnicama u poodmakloj trudnoći koje svoje zdravlje kontrolišu u Dispanzeru za žene.

Kako ističu u Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, izvršene su još neke građevinske intervencije unutar objekta, obezbeđen je prenosivi ultrazvuk, sada je pristupačna ambulanta i toalet. Načelnica Službe za Zdravstvenu zaštitu žena – dispanzera za žene dr Gordana Marković ističe da žene sa posebnim potrebama od sada imaju mogućnost da se jave Dispanzeru i dobiju kompletne usluge koje su im do sada, zbog nepristupačnosti, bile uskraćene ili znatno otežane.

– Posebno se divim energiji i entuzijazmu Snežane Nikolić, koja je više od dvadeset godina vezana za invalidska kolica, jer je ona glavni inicijator i pokretač ove akcije. Apelujem na sve žene koje imaju problema sa hendikepiranošću da se jave Dispanzeru za žene kako bi podaci o njima bili uneti u bazu podataka, radi pozivanja na kontrolne preglede. Organizovaćemo za njih naknadno skrininge raka grlića materice i raka dojke, njima će se upriličiti redovni preventivni pregledi. Te žene su, nažalost, u startu hendikepirane svojom osnovnom bolešću – rekla je dr Gordana Marković.

Akciju nabavke hidrauličnog stola pokrenula je tokom nedelje borbe protiv raka grlića materice Ženska odbornička mreža u Skupštini grada Zrenjanina, a na inicijativu članica Udruženja paraplegičara Banata. Akciji su se ubrzo priključili gradonačelnik Zrenjanina, Gradska uprava, Savet za ravnopravnost polova grada Zrenjanina, svi odbornici Skupštine grada, pojedini donatori, obezbedivši neophodna sredstva za nabavku stola i navedene radove, u iznosu od oko 280.000 dinara.

– Zahvaljujući nedelji borbe protiv raka grlića materice kada je Ženska odbornička mreža bila upoznata sa problemom koji je postojao u Domu zdravlja, sve odbornice su na tom sastanku jednoglasno odlučile da doniraju neka sredstva i počnu da prikupljaju preostala za kupovinu hidrauličnog stola. Išlo je dosta teško, ali se nadam da će u budućnosti biti malo bolje, s obzirom na to da Odbornička mreža planira nastavak saradnje sa Domom zdravlja – kazala je koordinatorka Ženske odborničke mreže Eržebet Popov.

Na početku ove akcije Ženska odbornička mreža saopštila je da u Srednjebanatskom regionu ima preko 17.000 pacijentkinja sa motornim invaliditetom, odnosno problemima sa hodom i penjanjem uz stepenice, a u Zrenjaninu je taj broj veći od 4.000. Takođe, odbornice Skupštine grada, koje su za ovu svrhu izdvojile po 3.000 dinara, navele su i da će kupljeni hidraulični ginekološki sto služiti i za preglede starijih pacijentkinja, kao i trudnica u poodmakloj trudnoći.

Izvor: www.danas.rs

Autor: M. Pudar

Оставите одговор