Odriču se roditeljstva da deca ne bi ispaštala

28

Roditelji invalida hoće. Novi Sad – Subotica – Zrenjanin – Prošlo je više od godinu dana kako su roditelji bolesne dece sakupili 61.000 potpisa za peticiju kojom traže status negovatelja.

Novi Sad – Subotica – Zrenjanin – Prošlo je više od godinu dana kako su roditelji  bolesne dece sakupili 61.000 potpisa za peticiju kojom traže status negovatelja.

Kažu da su spremni da status roditelja zamene pozivom negovatelja jer oni primaju jedino tuđu negu i pomoć, a specijalni hranitelji ostvaruju mesečni prihod za negovatelje i uplaćuje im se radni staž.

– Naš zahtev se odnosio na svu decu koja su sto odsto invalidi, jer njihovi roditelji najčešće moraju da napuste posao da bi brinuli o njima – objašnjava Sandra Ivković iz novosadskog Udruženja „Sreća“.

– Posle skoro dve godine smo dobili od narodnih poslanika podršku i nadamo se da ćemo peticijom dobiti ono što tražimo. Nećemo se predate jer je ipak sakupljeno 61.000 potpisa.

– Neverovatno je da su roditelji koji su sačuvali porodicu i nisu dali decu u domove kažnjeni dok su pojedinci vrednovani jer su primili dete u svoj dom. Osećamo se kao građani trećeg reda – kaže Erika Balažević, predsednica subotičkog Udruženja za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „Zajedno“.

Miroslav i Tatjana Stojšić iz Zrenjanina, roditelji devetnaestogodišnjeg Nikole kome je vid rapidno oslabio 2002. godine, ogorčeni su što država još nije prihvatila predlog izjednačenja statusa roditelja i hranitelja.

– Kada im je sin rekao da ne vidi ništa, ceo svet nam se srušio. Supruga i ja smo ubrzo proglašeni tehnološkim viškom. Uspeo sam da se zaposlim, dobijamo tuđu negu i pomoć, ali šta će biti za godinu dana, dve ili tri kada više ne budem mogao da radim? Da bih prehranio porodicu, radio sam i sa otvorenim ranama na nogama. Već 12 godina u Savezu slepih govorim da moramo nešto preduzeti. Sve države u region su porodicama sa bolesnom decom obezbedile poseban status, samo u našoj zemlji su ti roditelji prinuđeni na nemaštinu, a mnogi na poslu doživljavaju mobing, ali ćute i trpe zbog deteta – ogorčen je Miroslav.

Izvor: BLIC – Vojvodina

Autor: Biljana Vučković

Оставите одговор