Ukida se pomoć najugroženijima

0

Građanska inicijativa i još nekoliko udruženja građana pozvali su juče (15. avgusta) gradsku vlast u Beogradu da odmah prestane da smanjuje nivo socijalne zaštite za decu, trudnice, penzionere i sve ostale ugrožene slojeve stanivništva.

Građanska inicijativa i još nekoliko udruženja građana pozvali su juče (15. avgusta) gradsku vlast u Beogradu da odmah prestane da smanjuje nivo socijalne zaštite za decu, trudnice, penzionere i sve ostale ugrožene slojeve stanivništva.

Građanske inicijative, Centar za integraciju mladih, Forum mladih sa invaliditetom, Udruženje TALOS, Udruženje za pomoć osobama sa autizmom i Organizacija kreativnog okupljanja – OKO zatražili su od nadležnih institucija da ispitaju zakonitost odluka organa grada Beograda u oblasti socijalne politike i dečije zaštite.

U saopštenju se navodi da je gradonačelnik Beograda doneo odluku o izmenama Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom na teritoriji Beograda, kojom se ukida pravo na umanjeno plaćanje troškova boravka u predškolskim ustanovama za decu sa smetnjama u razvoju.

Doneti podzakonski akt je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, pravilnikom su oštećene i druge materijalno ugrožene grupe koje su propisima prethodnih gradskih vlasti bile dodatno zaštićene – podstanari, porodice sa dvoje dece, trojkama, četvorkama, duplim blizancima i porodice pod prvim stambenim kreditom.

Konstatuje se da se ovim nastavlja prekrajanje socijalne politike započeto odlukama Privremenog organa i podseća da je u aprilu ove godine ukinuto i finansiranje usluge personalne asistencije za osobe sa invaliditetom i starija lica, smanjene su visine naknade nezaposlenim trudnicama i porodiljama, ukinuta usluga svratišta.

Ukinuta je i povremena jednokratna pomoć deci bez roditeljskog staranja, učenicima, studentima i penzionerima, uključujući i one sa smetnjama u razvoju, a smanjena je i učestalost iznosa za korisnike interventne pomoći.

Teško je opravdati racionalizaciju budžeta na ovaj način posle snažne kampanje za razvoj glavnog grada, kroz projekat Beograd na vodi, jer ta kampanja predstavlja Beograd u najsjajnijem izdanju, dok njegovi najugroženiji građani bivaju ostavljeni da se bore sa neočekivano visokim računima za vrtiće, kao i bez mogućnosti korišćenja velikog broja usluga socijalne zaštite, ističe se u saopštenju.

Izvor: www.akter.co.rs

Autor: FoNet

Оставите одговор