Efikasnije integrisanje osoba sa invaliditetom

20

U organizaciji Udruženja građana „Perspektive“, redakcije tv emisije „Vodič za roditelje“ i portala „Zdravoskop“, uz podršku grada Kragujevca, 31. jula je u zgradi Grada održana panel diskusija o položaju osoba sa smetnjama u razvoju.

U organizaciji Udruženja građana „Perspektive“, redakcije tv emisije „Vodič za roditelje“ i portala „Zdravoskop“, uz podršku grada Kragujevca, 31. jula je u zgradi Grada održana panel diskusija o položaju osoba sa smetnjama u razvoju.

Uz učešće predstavnika lokalne samouprave, Predškolske ustanove „Nada Naumović“, Centra za socijalni rad „Solidarnost“, Doma zdravlja i udruženja osoba sa invaliditetom razgovaralo se o efikasnijem integrisanju osoba sa invaliditetom i teškoćama u razvoju.

Prema rečima urednika sajta „Zdravoskop“, Zorice Marković, Kragujevac je jedan od pet gradova u kojima se organizuje diskusija s obzirom na iskustvo koje ima u procesu inkluzije.

– Veoma je važno govoriti o temama koje su bitne za svakodnevni život osoba sa invaliditetom – od integrisanosti u proces redovnog obrazovanja, dostupnost zdravstvene zaštite, zapošljavanje, servise koji su im neophodni do podrške šire društvene zajednice porodicama osoba sa smetnjama u razvoju. Cilj projekta je da senzibilišemo javnost na čitav proces u koji treba da se uključi šira društvena zajednica a ne samo oni na koje se ona odnosi-državne institucije i udruženja u civilnom sektoru. Projekat je osmišljen tako da u pet gradova Srbije organizujemo jednu vrstu grupnog intervjua gde ćemo na jednom mestu sučeili mišljenja za sve ono što je u procesu inkluzije napravljeno – rekla je Zorica Marković.

Ona je dodala da novi standardi u procesu inkluzije nalažu integraciju osoba sa smetnjama u razvoju u obrazovne procese što do sada nije bio slučaj i da je napravljen iskorak, pre svega u predškolskom delu, ali da tu još uvek ima otpora i kod roditelja i kod vaspitača.

Član Gradskog veća za socijalnu politiku dr Jasmina Nedović istakla je da grad Kragujevac ima razvijen sistem socijalne zaštite i kao svaka odgovorna lokalna samouprava brine o svim osetljivim kategorijama, a posebno o deci sa invaliditetom.

– Grad Kragujevac posebno finansira Dnevni boravak u okviru škole „Vukašin Marković“ gde je organizovan dnevni boravak za decu sa srednjim i težim poremećajima u razvoju, a kapacitet je 100 dece. Lokalna samouprava se trudi da podrži i sve projektne aktivnosti koje se odnose na osobe sa smetnjama u razvoju. Cilj nam je da poboljšamo kvalitet svih onih usluga koje pružamo deci sa teškim poremećajima u razvoju – rekala je dr Nedović.

U diskusiji je učestvovao i član Gradskog veća za obrazovanje Dragoslav Milošević koji je govorio o aktivnostima lokalne samouprave u procesu inkuluzije u sistemu obrazovanja. Jučerašnja panel diskusija biće, u formi tv emisije, tokom septembra emitovana na televizijama B92 i studio B.

www.ritamgrada.rs

Оставите одговор