Kraći parking za porodice osoba sa invaliditetom

1

Pošto članovi porodica osoba sa invaliditetom sve češće zloupotrebljavaju pravo na besplatno parkiranje, gradska vlast u Nišu razmatra uvođenje vremenskog ograničenja za ove vozače.

Uskoro ograničenje za parkiranje članova porodice osoba sa invaliditetom

Pošto članovi porodica osoba sa invaliditetom sve češće zloupotrebljavaju pravo na besplatno parkiranje, gradska vlast u Nišu razmatra uvođenje vremenskog ograničenja za ove vozače.

U gradskoj Uprave za socijalnu i zdravstvenu zaštitu pojašnjavaju da će direktni korisnici, odnosno osobe sa invaliditetom, moći i dalje da koriste odgovarajuća parking mesta bez vremenskog ograničenja.

Međutim, takozvani „indirektni korisnici“, odnosno članovi porodice osoba sa invaliditetom, ubuduće će moći pojedinačno parking mesto da koriste maksimalno 3 sata, umesto neograničeno, kako je do sada bio slučaj.

Jordan Ivanović, koordinator ove gradske uprave objašnjava da je čest slučaj da indirektni korisnici zloupotrebljavaju pravo na besplatno parkiranje koje osoba sa invaliditetom ostvaruje.

Ovaj problem će se rešiti, navodi Ivanović, tako što će u vozilu osobe sa invaliditetom na vidnom mestu morati da stoji rešenje o korišćenju parking mesta bez ograničenja, a u vozilima indirektnih korisnika, koji prevoze osobu sa invaliditetom, moraće da bude istaknuto rešenje o ograničenom korišćenju parking mesta.

Na taj način će se, dodaje on, osloboditi veliki broj parking mesta koje nesavesni vozači uzurpiraju.


„Gužva“ na parkingu

Uprava za socijalnu i zdravstvenu zaštitu je, takođe, pokrenula inicijativu da se obeleži još 35 parking mesta jer ih u gradu trenutno ima svega 66.

– Od januara ove godine imamo 756 pozitivnih rešenja za korišćenje povlastice, za samo 66 parking mesta, što je 11 novih korisnika po parking mestu. Sa obeležavanjem parking mesta moguće je krenuti vrlo brzo, dok je ograničavanje satnice na 3 sata inicijativa koja se može realizovati tek u toku sledeće godine, tako da sada očekujemo brz odgovor Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, kojoj smo prosledili ovu inicijativu – dodaje Ivanović.

Ove inicijative podnose i predstavnici 16 niških udruženja osoba sa invaliditetom.

Inače, odluka o obeležavanju parking mesta i ograničavanju satnice bila je doneta još pre dve godine, međutim, do realizacije tada nije došlo.

Оставите одговор