Modeli s hendikepom u katalogu Nordstroma

34

U katalogu američke luksuzne modne kuće „Nordstrom“ mogu se naći reklame na kojima odevne predmete i aksesoare nose manekeni sa invaliditetom.

U katalogu američke luksuzne modne kuće „Nordstrom“ mogu se naći reklame na kojima odevne predmete i aksesoare nose manekeni sa invaliditetom.

Ova kompanija koristi modele sa hendikepom još od 1997. i nastavlja tradiciju i u svom novom, julskom katalogu, u kojem je predstavljena moda za narednu sezonu.

U njemu se tako mogu videti žena u invalidskim kolicima koja reklamira čizme i muškarac sa metalnom nožnom protezom u reklami za „Najk“ patike.

Angažovanje profesionalnih manekena sa invaliditetom postao je do te mere deo politike kompanije sa sedištem u Sijetlu, da njena klijentela više i ne primećuje koliko je to neuobičajeno.

„Firme koje koriste hendikepirane modele ili glumce gotovo i da ne postoje“, kaže Meg O’Konel iz konsalting agencije Global Disability Inclusion koja radi sa invalidima.

Lepota ne leži u savršenstvu (VIDEO)

„Nordstrom je lider u ovom polju i već godinama podržava inkluziju hendikepiranih i to ne samo svojim reklamama već i svojom politikom zapošljavanja“, objasnila je ona, dodavši da su se hendikepirane osobe poslednjih godina pojavljivale i u reklamnim kampanjama drugih firmi kao što su „H&M“, „Dizel“ i „Durasel“.

„Osobe sa invaliditetom predstavljaju značajan deo tržišta. One godišnje potroše oko 225 milijardi dolara“, napomenula je O’Konel, ističući da kompanije sve više to imaju u vidu.

„Mi se obraćamo raznovrsnoj klijenteli. To je za njih prilika da se prepoznaju u časopisima i onlajn. Mi ne radimo na promociji hendikepa. Samo smatramo da ovi ljudi imaju izvanredan stajling“, prokomentarisala je predstavnica „Nordstroma“ Tara Darou.

Jedna od manekenki, Džulijen Merkado, izjavila je da svojim radom želi da „pruži nadu ljudima koji misle da im je život gotov zato što su hendikepirani“.
 

 

 

Оставите одговор