Počeo skrining o socijalnoj politici

36

U Briselu počeo trodnevni bilateralni skrining za poglavlje 19 o socijalnoj politici i zapošljavanju.

U Briselu počeo trodnevni bilateralni skrining za poglavlje 19 o socijalnoj politici i zapošljavanju.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Mišćević je u izjavi novinarima ocenila da je poglavlje 19 jedno od većih i složenijih poglavlja i da obuhvata vrlo važna pitanja poput Zakona o radu i pitanja koja su u vezi sa standardima rada, prenosi Tanjug.

Miščević je dodala da to poglavlje takođe obuhvata „i ono što vrlo često zaboravljamo, a moramo imati na umu“, a to je socijalna inkluzija, zapošljavanje i rad osoba sa invaliditetom, kao i jednake mogućnosti za ostvarivanje rada i naknade za rad.

„Jako dobro je današnji prvi dan prošao“, ocenila je juče (24. juna) Miščević, dodajući da se tim srpskog Ministarstva rada pokazao kao jako dobar i veoma spreman.

„Opšta ocena je da ono što je do sada urađeno u ovoj oblasti pokazuje da smo delimično usklađeni sa standardima EU, ali ono što je možda i za mene uvek najznačajnije jeste da znamo šta su nam dalji koraci. Dakle, poznaje se pravo EU u ovoj oblasti, znaju se standardi koji treba da budu postignuti i ovi ljudi sada prave i pokazuju jasan plan kako to zaista i treba da bude urađeno“, navela je Miščević.

Upitana da li je bilo razgovora o Zakonu o radu koji je u proceduri i oko koga se u Srbiji polemiše, Mišćević je navela da se raspravljalo o trenutno važećem stanju, ali je rečeno da su sagovornici iz Evropske komisije dobili nacrt novog Zakona o radu.

„Ja moram da vam kažem da su dali pozitivno mišljenje o samom zakonu, dali su i komentare pa je Ministarstvo ponovo dalo još jedan nacrt, dakle, nisu ne-upoznati sa ovom materijom“, rekla je Miščević.

Ministar za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin novinarima je rekao da su predstavnici Evropske komisije veoma pozitivno ocenili ono što je urađeno kada je reč o detaljima bitnim za poglavlje 19.

Оставите одговор