„Приступачни избори“ – Учешће особа са инвалидитетом у политичком и јавном жиботу

0

Центар за оријентацију друштва – ЦОД у сарадњи са Националним демократским институтом – НДИ спровео је пројекат “Приступачни избори” који се фокусирао на изборни процес на ванредним парламентарним изборима 2014.

Центар за оријентацију друштва – ЦОД у сарадњи са Националним демократским институтом – НДИ спровео је пројекат “Приступачни избори” који се фокусирао на изборни процес на ванредним парламентарним изборима 2014. У склопу пројекта припремљен је мониторинг извештај “Приступачни избори – учешће особа са инвалидитетом у јавном и политичком животу” који ће бити представљен у среду, 14. маја 2014., у Медија центру са почетком у 10:30.

На конференцији за новинаре говоре:

Јелена Аврамовић, Национални демократски институт – НДИ
Милош Миловановић , Центар за оријентацију друштва – ЦОД
Горан Лончар, уредник извештаја
Радош Керавица, Регионални координатор за надгледање права особа са инвалидитетом
Десанка Жижић, Асоцијација тумача српског знаковног језика

Пројекат се надовезује на успостављени механизам надгледања поштовања права особа са инвалидитетом у Републици Србији и користи приступ инвалидности базиран на људским правима у надгледању остваривања политичких права особа са инвалидитетом, односно системске дискриминације и искључености особа са инвалидитетом из политичког живота. Сазнања о кршењима људских права базирана на чињеницама и доказима представљају значајан алат за покретање друштвених промена, промена политика и програма који ће водити ка унапређењу политичког учешћа особа са инвалидитетом у Републици Србији.

Особе са инвалидитетом нажалост нису у потпуности укључене у изборни процес под једнаким условима као и други грађани и то се пре свега односи на неприступачност бирачких места, материјала, информација и немогућност тајног гласања. Извештај пружа увид у дискриминацију са којом се суочавају особе са инвалидитетом у политичком и јавном животу и нуди решења кроз читав сет препорука које би могле да унапреде ову област.

Пројекат „Приступачни избори“ подржан је од стране Британске амбасаде у Београду.

Извор: www.mc.rs

Оставите одговор