U kolicima je nemoguće ući u glavnu poštu u Kragujevcu

22

Iako postoji čitav set zakona koji nalažu da osobama sa invaliditetom mora da bude omogućen pristup javnim ustanovama, ti propisi kao da ne važe za Poštu Srbije, prenosi B92.

Iako postoji čitav set zakona koji nalažu da osobama sa invaliditetom mora da bude omogućen pristup javnim ustanovama, ti propisi kao da ne važe za Poštu Srbije, prenosi B92.

U Kragujevcu je kolicima nemoguće ući u zgradu glavne pošte.

Velelepna zgrada u mermeru i staklu. Za Milana Grbovića, predsednika Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Šumadija ona je neosvojiva tvrđava. Njegova pisma mora da pošalje neko drugi.

„Da budem sprečen da uđem u bilo koji objekat u gradu zbog svoje invalidnosti, a posebno u objekte koji su od ovakvog značaja, kao što je pošta, svakodnevne potrebe maltene, da to ne mogu da uradim, to je za mene ponižavajuće“, očajan je Milan Grbović iz Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara Šumadija.

U rešavanje problema uključila se i kancelarija gradskog ombudsmana.

„Obratili smo se jedinici u Kragujevcu, a prema Pošti nemamo nadležnost, tu bi trebalo da postupi republički zaštinik građana. Mi možemo da donesemo preporuku i odluku kojom usvajamo zahtev gde konstatujemo da su povređena prava, ali naše odluke nemaju izvršni karakter, kaže za B92 Milica Vuletić, zaštitnica građana Kragujevac.

Nakon dva zahteva, urgencije i telefonskog poziva, dva meseca kasnije stigao je odgovor. Pošta u Kragujevcu nije ovlašćena da vrši adaptaciju objekta.

„Svesni smo obaveze da vodimo računa o omogućivanju pristupa poslovnicama pošte licima sa posebnim potrebama. Do sada su rampe postavljene u osam poslovnica na ovoj teritoriji i učinićemo sve da u najkraćem mogućem roku rampe za invalide postavimo kako u poslovnicama Radne jedinice „Kragujevac”, tako i svuda gde to do sada nije urađeno“, poručuju iz Pošta Srbije.

Deset stepenika nije uspeo da premosti ni Institut za javno zdravlje u ovom gradu. Zbog toga osobe sa invaliditetom analize rade u hodniku u prizemlju.

„Zgrada je pod zaštitom države i svi ti radovi koji bi morali da se odrade zahtevaju angažovanje arhitekte, dozvole razne. Predočeno nam je da zato što je pod zaštiom države, dozvolu za te naknadne radove, platformu i ostalo, verovatno nećemo dobiti“, kaže Dragan Vasiljević, direktor Instituta za javno zdravlje.

Obraćanje sudu uvek ostaje kao opcija. Međutim, u udruženjima podsećaju da su osobe sa invaliditetom među najugroženijima. Da nije tako, kažu, regulativa bi se poštovala.

Оставите одговор