Већа брига за особе са инвалидитетом у Пријепољу

0

Пријепоље – У Пријепољу је juče одржан семинар о приступачности објеката и јавних површина особама са инвалидитетом, а организатори првог скупа ове врсте у југозападној Србији су локално Удружење особа са развојним сметњама „Једнакост“ и Удружење за ревизију приступачности из Београда.

Пријепоље – У Пријепољу је juče одржан семинар о приступачности објеката и јавних површина особама са инвалидитетом, а организатори првог скупа ове врсте у југозападној Србији су локално Удружење особа са развојним сметњама „Једнакост“ и Удружење за ревизију приступачности из Београда. Том приликом представљена је и андроид апликација са мапом приступачности.

„Веома је важно да имамо саосећање и обезбедимо приступачност за све људе, то није једноставан процес, али је важно започети решавање тог проблема. Надам се да ћемо достићи ниво који задовољава потребе особа са инвалидитетом“, изјавио је председник Удружења „Једнакост“, Хамед Нуковић.

На семинару је наведено да Устав и више законских аката Републике Србије гарантују једнака права свим грађанима и забрањују дискриминацију по било ком основу. Истакнуто је да локалне самоуправе те одредбе треба да примене у пракси и објекте који су у њиховој надлежности учине доступним свима.

Како би се особама са инвалидитетом олакшало кретање, наведено удружење из Београда урадило је мапу приступачности, која пружа информације о доступности објеката широм Србије. До сада их је уписано више од 5000, од чега је око 3500 неприступачно за овај део популације.

Глас западне Србије

Оставите одговор