Zvučne knjige sa novog portala

31

Šezdeset pet godina Saveza slepih Vojvodine.Savez slepih i slabovidih Vojvodine obeležio je 7. februara, u Svečanoj sali Akademije umetnosti u Novom Sadu, dva jubileja – 65 godina rada i postojanja i 35 godina od osnivanja biblioteke za slepe i slabovide.

Savez slepih i slabovidih Vojvodine obeležio je 7. februara, u Svečanoj sali Akademije umetnosti u Novom Sadu, dva jubileja – 65 godina rada i postojanja i 35 godina od osnivanja biblioteke za slepe i slabovide. Proslavi su, pored brojnih gostiju i članova, prisustvovali i Novka Mojić iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, Milan Stošić, predsednik Saveza slepih i slabovidih Srbije, i Ranko Antonić iz Lajons kluba Srbije.

Predsednik Saveza slepih Vojvodine, Vladimir Panin, naglaso je njegova organizacija u poslednjoj deceniji svoje aktivnosti usmerila na očuvanje nekih nasleđenih prava i unošenje novih, koja treba da omoguće dostojno življenje i bolju integraciju ove populacije u društvo. Panin je govorio o sadašnjem trenutku, ali i o perspektivi razvoja biblioteka za slepe u uslovima korišćenja digitalne i informacione računarske opreme u što većem obimu.

– Danas korisnicima možemo da ponudimo zvučne knjige i časopise na kasetama i na kompakt diskovima u MP-3 format, na srpskom i mađarskom jeziku, i knjige i časopise štampane na Brajevom pismu, jedinom autentičnom pismu za slepe. Naš knjižni fond obuhvata oko 5.200 bibliotečkih zapisa, odnosno 16.500 bibliotečkih jedinica – rekao je Panin.

Zahvaljujući pomoći kompanije NIS i Gradske uprave Novi Sad Savez je izgradio internet portal Pokrajinske biblioteke, predstavljen na svečanosti, sa kojeg će zvučne knjige biti dostupne svakom članu koji koristi računar.

U umetničkom delu programa nastupio je Uglješa Brkljač, talentovani student Akademije muzičkih umetnosti – odsek klavir, član Saveza slepih i slabovidih. Posle toga dodeljene su diplome slepim i slabovidim kuglašima za osvojene medalje na prošlogodišnjem evropskom takmičenju u kuglanju, kao i zahvalnice finansijerima i donatorima Saveza.

– Nekim našim rezultatima, naročito u oblasti jednakih prava, nismo potpuno zadovoljni, jer su naši članovi i dalje uskraćeni za neka prava zbog nedovoljno dobre zakonske regulative. Međuljudski odnosi su u Savezu u duhu zajedništva, prijateljstva i druženja, čime možemo posebno da se podičimo. Naravno, naša organizacija je uspešna u radu zahvaljujući podršci društvene zajednice – istakao je Vladimir Panin.

Оставите одговор