Fizičke i druge barijere

19

Navršilo se godinu dana od osnivanja Udruženja „Živeti zajedno“. Na prste jedne ruke mogu se nabrojati rampe za invalide u opštini – Svaki, pa i najmanji korak koji vodi poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom je onaj od sedam milja.

Godinama unazad, sve do osnivanja Udruženja „Živeti zajedno“, osobe sa invaliditetom sa teritorije opštine Odžaci bile su prepuštene same sebi. Suočene sa mnogobrojnim problemima, predrasudama okoline, fizičkim barijerama, mnoge od ovih osoba, izgubivši veru u dobru volju onih koji su trebali, a nisu pomogli, odlučile su da se zatvore između „četiri zida“. Iako većina problema nije rešena, tek osnivanjem Udruženja stvari na bolje počele su se pomerati sa mrtve tačke. Istini za volju, ne onom brzinom koju invalidne osobe priželjkuju, ali kako kaže za „Naše novine“ Mladen Vujasin, predsednik Udruženja „Živeti zajedno“, svaki pa i najmanji korak koji vodi ka krajnjem cilju da osobe sa invaliditetom zauzmu položaj u društvu koje im pripada, je onaj od sedam milja. Vujasin ističe da su u „Živeti zajedno“ bili svesni činjenice da je borba protiv predrasuda društva Sizifov posao, ali i toga da se samo organizovani mogu izboriti za poboljšanje zdravstvenog i socijalnog položaja, bržeg zapošljavanja, uklanjanja fizičkih barijera. – Ne tražimo ništa nerealno, tek ono što svakoj invalidnoj osobi može olakšati svakodnevni život – kaže Vujasin i dodaje da je nedopustivo da se i dan – danas u opštini na prste jedne ruke mogu izbrojati prilazne rampe za invalidne osobe, parking mesta… – Nepojmljivo je – priča Vujasin – da prilaznih rampi nema ispred zgrada MUP-a, Opštine, Penzijsko invalidskog osiguranja, banaka…, da se u naručju invalidne osobe nose na preglede kod lekara. Nepojmljivo je još mnogo toga – kaže sagovornik „Naših novina“ i ističe da mu nije namera da upire prst krivice u bilo koga, pošto je svestan da će proći dosta vremena dok se ne probudi svest okoline i dok se stvari ne pođu rešavati kroz institucije. Navikli da ih okolina doživljava kao osobe „drugog reda“ i svesni činjenice da se problemi neće rešiti sami od sebe u Udruženju „Živeti zajedno“ u toku 2013. godine preduzeli su niz akcija čija realizacija je doprinela da se nivo življenja osoba sa invaliditetom u opštini digne na viši nivo. Zahvaljujući Projektu koji su uradili uz pomoć Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, a koji je sa 500.000,00 dinara podržao Pokrajnski sekretarijat za zdravstvo, izgrađene su prilazne rampe u zdravstvenim ambulantama u Bačkom Brestovcu, Laliću, Bogojevu i Karavukovu i na tome se neće stati, pošto u Udruženju planiraju da i nadalje konkurišu za dodelu novca na osnovu projektne dokumentacije kod republičkih i pokrajskih organa sve dok rampe ne „osvanu“ na svim institucijama koje invalidne osobe pohode.

Iako kaže da je bilo razumevanja za potrebe invalida od strane Lokalne samouprave, Vujasin kaže da se nada da će se ta saradnja iz dana u dan dizati na jedan viši nivo. – U toku prošle godine Lokalna samouprava koja je pre godinu dana svesrdno podržala osnivanje „Živeti zajedno“ pomogla nas je sa 80.000,00 dinara za nabavku ortopedskih pomagala. Iako je taj iznos mali da bi se podmirile sve potrebe, svesni smo da je u opštinskoj kasi premalo para da bi se izašlo svima u susret – kaže Vujasin i dodaje da su po prvi put, zahvaljujući inicijativi Udruženja, uz pomoć Lokalne samouprave obezbeđene parking – karte za lica koja imaju od 80 do 100 posto telesnih oštećenja.

Sagovornik „Naših novina“ ističe aktivnosti vezane za organizaciju kulturnih i sportskih dešavanja. Zahvaljujući predusretljivosti naše operske pevačice Milice Kovačić, u toku prošle godine organizovana su dva koncerta, a upriličeno je takmičenje u sedećoj odbojci – kaže Vujasin.

Planova za tekuću godinu je, po rečima Vujasina, mnogo i većina je vezana za uklanjanje fizičkih barijera kroz izgradnju novih rampi, parking mesta i dovođenja trotoara na raskrsnicama u nultu tačku. – Da li ćemo uspeti u našem naumu u mnogom će zavisiti od viših organa vlasti – ističe Vujasin i dodaje da u Udruženju planiraju da pokrenu inicijativu izgradnje lifta u zgradi specijalističke službe Doma zdravlja, pošto je nedopustivo da se invalidne osobe u naručju nose kod interniste i neuropsihijatra.

Višestruki značaj udruženja

– Mnogo je toga urađeno u proteklih godinu dana od kako „Živeti zajedno“ funkcioniše, ipak, najveći značaj je onaj da su se invalidne osobe koje godinama nisu izlazile iz svojih domova aktivno uključile u njegov rad. Problema je mnogo i sa njima se invalidne osobe susreću na svakom koraku, međutim, onaj vezan za društvene predrasude i nebrigu okoline je najizraženiji i trebaće dosta vremena da se reši – rekao je sekretar Udruženja Aleksandar Jovanović.

Оставите одговор