Prvo obuka pa posao

1

Uskoro lični asistenti osobama sa invaliditetom.

Projekat uspostavljanja servisne usluge personalne asistencije osobama sa invaliditetom predstavljen je u sredu, 12. februara, u sali za venčanje gradske kuće u Zrenjaninu. Prezentaciju su organizovali Grad Zrenjanin i Srednjobanatski upravni okrug, u saradnji sa NVO „Koloseum“, Beograd, Gradskom opštinom Stari grad Beograd i Fakultetom za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Beograd, čiji su predstavnici učestvovali u radu ovog skupa.

Dušan Šijan, načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga i domaćin ovog skupa, ukazao je na značaj ovog projekta i napomenuo da su njegovoj prezentaciji prisustvovali predstavnici svih pet opština a sve u cilju pružanja pomoći sugrađanima sa invaliditetom.

– Nakon ovog dela rada u narednom periodu u planu je obuka dvadeset Zrenjaninaca koji će pružati usluge stručnog, ličnog asistenta osobama sa invaliditetom, što će biti i šansa mladim ljudima da dođu do posla a koji će finansirati lokalna samouprava – istakao je Šijan.

Na primer dobre prakse u vezu i sa uslugom pomoći osobama sa invaliditetom u beogradskoj opštini Stari grad ukazao je Risto Raco, savetnik u ovoj beogradskoj opštini.

– Radi se o projektu usluga psihosocijalne i lične podrške osobama sa invaliditetom. To je ona preko potrebna pomoć ovim osobama ali i njihovim roditeljima jer pomoć podrazumeva aktivnu podršku osobama sa invaliditetom za obavljanje njihovih svakodnevnih životnih potreba kao što su oblačenje, toalet, odlazak u školu ili na posao – istakao je Risto Raco i dodao da su lični asistenti osobama sa invaliditetom preko potrebni u njihovom aktivnom društvenom životu. On je još napomenuo da je organizacija i finansiranje ove usluge u okviru novog Zakona o socijalnoj zaštiti u domenu rada lokalnih samouprava ali je napomenuo i da sada te usluge po prvi put mogu obavljati i fizička lica kao i nevladine organizacije, što otvara mogućnost jedne vrste socijalnog preduzetništva.

 

Оставите одговор