Uspešna plivačka obuka dece sa cerebralnom paralizom

49

Tokom tri meseca u Nišu 16 dece sa cerebralnom paralizom starosti od 5 do 18 godina imalo je obuku plivanja i samostalnog kretanja u vodi koju je organizovala Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije (ADAPTS).

Pored uspešno organizovanog seminara „Obuka i trening plivača sa fizičkim i intelektualnim invaliditetom“, završena je još jedna uspešna akcija promovisanja adaptivnog plivanja.

Od 1. septembra do 1. decembra 16 dece sa cerebralnom paralizom starosti od 5 do 18 godina, sa različitim stepenom znanja plivanja učestvovalo je na obuci plivanja sa stručnim trenerima.

Kako kažu u ADAPTS-u, cilj projekta je bio da deca sa cerebralnom paralizom nauče da plivaju i da se samostalno kreću kroz vodu, i da se poboljšaju određene njihove funkcionalne sposobnosti.

– Na osnovu dobijenih rezultata može se zaključiti da su sva deca napredovala u merenim sposobnostima. Od 16 dece 15 je naučilo da samostalno pliva, a svi mogu sami da se kreću u vodi. Takođe, kod većine dece je došlo do poboljšanja motoričkog funkcijskog statusa, izdržljivosti pri hodanju, kao i brzine hodanja. Kod nijednog deteta nije došlo do povreda ili pogoršanja zdrastvenog stanja – rekao je nosilac projekta Bojan Jorgić, predsednik Skupštine ADAPTS-a.

U tu svrhu korišćeni su sledeći merni instrumenti (testovi): GMFM test – za procenu motoričkog funkcijskog statusa; WOTA2 test – za procenu plivačkih sposobnosti, hodanje za 6 minuta za procenu izdržljivosti i brzo hodanje na 10 metara za procenu brzine hodanja.

– Ono što nismo merili, a što je bilo vidljivo od samog početka ovog projekta su osmesi na licima dece i njihovo zadovoljstvo učestvovanjem u ovakvom programu vežbanja – dodao je Jorgić.

Pored Bojana Jorgića, treneri su bili i Marko Jović i Miljan Perović. Milan Peković, sekretar Gradskog udrženja za cerebralnu i dečju paralizu, bio je zadužen za animaciju roditelja i dece za dolazak na bazen. Stručnu pomoć u realizaciji ovog projekta da li su Marko Aleksandrović, profesor na predmetu Plivanje na FSFV u Nišu i Lidija Dimitrijević, profesor na katedri za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju na Medicnskom fakultetu u Nišu.

Ovo je jedan od 17 projekata koji je podržao NIS u saradnji sa Gradom Nišom kroz konkurs „Zajednici zajedno“.

Оставите одговор