Uhapšeni policajci koji su lažirali invaliditet

30

Sjedinjene Američke Države

„Mnogi od okrivljenih su lažirali mentalne bolesti kao posledicu napada od 11. septembra, čime su ukaljali čast onih koji su tada prvi reagovali i stavili se u službu grada, žrtvujući svoje zdravlje i bezbednost“, istakao je u sredu okružni tužilac Menhetna Sajrus Vens

Stotinu i šest osoba, među kojim 80 bivših njujorških policajaca i vatrogasaca, optuženo je u utorak za veliku prevaru koja se odnosi na invalidske penzije i koja je koštala stotine miliona dolara, izjavio je tužitelj distrikta Manhattan.

Hapšenja su sprovedena u okviru istrage o prevarama za dobijanje naknada zbog navodnog invaliditeta i nemogućnosti obavljanja posla, posebno u vezi sa napadima 11. septembra 2001, saopštile su lokalne vlasti Njujorka.

Kako je javio BBC, među uhapšenima su 72 policajca i osam vatrogasaca, saopštilo je tužilaštvo. Mnogi od njih su lažno tvrdili da su u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine pretrpeli povrede ili doživeli mentalne poremećaje zbog kojih ne mogu više da rade.

Veruje se da šteta nastala zbog ovakvih prevara iznosi više stotina miliona dolara, navodi BBC.

„Ovakva bezočnost je šokantna“, izjavio je u sredu okružni tužilac Menhetna Sajrus Vens.

„Mnogi od okrivljenih su lažirali mentalne bolesti kao posledicu napada od 11. septembra, čime su ukaljali čast onih koji su tada prvi reagovali i stavili se u službu grada, žrtvujući svoje zdravlje i bezbednost“, istakao je on.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, neki od bolesničkih dosjea prethodili su napadima, a prve prevare datiraju od 1988.

U koracima koje su preduzeli savetovale su ih četiri osobe, 83-godišnji advokat Raymond Lavallee, 89-godišnji Thomas Hale, 64-godišnji bivši policajac u Njujorku Joseph Esposito i 61-godišnji John Minerva, konsultant za pitanja invaliditeta koji su im objasnili šta treba da kažu lekarima koji ih pregledaju. Ove četiri osobe brižljivo su izabrale lekare.

Оставите одговор