Život osoba sa invaliditetom

20

NOVE KNJIGE
Autor knjige dr Mirjana Jovanović – Tanje se moralna načela, sitost proizvodi još veću glad, prsti su porasli do „dugih prstiju“, rekao je dr Jovan Striković.

U holu Kulturnog centra, a u organizaciji Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“, 10. decembra je održana promocija knjige „Socijalni aspekt kvaliteta života osoba sa telesnim invaliditetom“, čiji je autor dr Mirjana Jovanović. Promocija ove knjige je organizovana povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

O knjizi su, sa stručnog aspekta, govorili prof. dr Jovan Striković, prof. dr Vedrana Milić – Rašić, doc. dr Jasna  Jančić, kao i prof. dr Svetozar Radišić.

Govoreći o knjizi, dr Vedrana Milić – Rašić je istakla da je ovde osnovna tema život osoba sa telesnim invaliditetom, da autorka, u svojim istraživanjima, nije ostala između zidova klinike, već je krenula po Srbiji. U svom radu izabrala, je četiri dijagnoze, a to su – cerebralna paraliza, mišićna dstrofija, traumatska paraplegija i multipleks skleroza. Pokušala je da dođe do odgovora na pitanje – da li je telesna invalidnost praćena i socijalnom  invalidnošću, i došla do saznanja da je u svemu ovome, kada je u pitanju region, Srbija negde na sredini, nije na dnu, ali se u njoj nedovoljno poštuju ljudska prava, rekla je dr Rašić.

Govoreći na ovu temu, dr Svetozar Radišić, profesor na Vojnoj akademiji, ocenio je da je svet, kada su ove osobe u pitanju, pun licemerja, kao i to da živimo u vremenu planetarne pohlepe.

– Ovo je vreme apokaliptičnih tonova, ova civilizacija je posrnula na moralnom i profesionalnom planu. Stoga je prava sreća sresti se sa ovakvom knjigom. Još je Aristotel rekao – duša je sve. Od tada je počela podela na ljude koji imaju dušu, i na one koji je nemaju. Tokom sazrevanja, civilizacija se našala u tehnološkom klimaksu, sada je na kolenima, tanje se moralna načela, sitost proizvodi još veću glad. Prsti su porasli do „dugih prstiju“. Da su istraživači na vreme alarmirali dolazak raznih pošasti, one su mogle biti izbegnute. U samoj struci oseća se profesionalni idiotizam, ili idiotizam profesije. Autorka je shvatila koliko je komunikacija uslov za uspeh, i to da su nesporazumi kamen spoticanja u svim naukama, stoga insistira na medicinskom vaspitanju, a svi zajedno se pitamo – kuda plovi brod medicine – naglasio je neuropsihijatar dr Jovan Striković.

Оставите одговор