Društvo puno barijera

0

Barijere nisu samo arhitektonske, iako su one najuočljivije, već postoje brojne prepreke i za gluve, nagluve, slepe i slabovide osobe.

Barijere nisu samo arhitektonske, iako su one najuočljivije, već postoje brojne prepreke i za gluve, nagluve, slepe i slabovide osobe.

„Činjenica je da smo mi još uvek društvo koje je puno barijera i prepreka za puno uključivanje osoba sa invaliditetom  u sve aktivnosti društvene zajednice“, rekla je novinarima državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Brankica Jovanović na svečanoj sednici Saveta za osobe sa invaliditetom organizovanoj povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se u svetu obeležava 3. decembra od 1992. godine.

Kako je sekretarka Jovanović istakla i dalje postoje barijere u puno uključivanje osoba sa invaliditetom u sve aktivnosti društvene zajednice, one nisu samo arhitetonske, iako su one najuočljivije, već postoje brojne prepreke i za gluve, nagluve, slepe i slabovide osobe. Na svečanoj sednici Saveta za osobe sa invaliditetom u Vladi Srbije istaknuto je da će do početka sledeće godine biti i gotov nacrt Zakon o upotrebi znakovnog jezika, kao i da je u toku izrada Zakon o upotrebi pasa vodiča.

„Radi se i na modelu zakona o ograničavanju pojedinih prava osoba sa mentalnim oboljenjima, jer nisu sve osobe sa mentalnim smetnjama nesposobne za rad“, navela je državna sekretarka Brankica Jovanović.

Оставите одговор