Više brige za osobe sa invaliditetom

0

LESKOVAC – Gradonačelnik Goran Cvetanović je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i Svetskog dana OSI istakao da je neophodno raditi na podizanju svesti o potrebi njihovog uključivanja u sve oblasti političkog, ekonomskog, socijalnog i kulturnog života.

LESKOVAC  – Gradonačelnik Goran Cvetanović je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i Svetskog dana OSI istakao da je neophodno raditi na podizanju svesti o potrebi njihovog uključivanja u sve oblasti političkog, ekonomskog, socijalnog i kulturnog života.

Njihove šanse da se zaposle su tri puta manje i mora se učiniti mnogo više da društvo iskoristi njihove intelektualne i stručne potencijale. U Srbiji je bez zaposlenja oko 20 hiljada osoba sa invalidetetom a u Leskovcu na evidenciji nezaposlenih je trenutno 265 ljudi ove kategorije, rekao je 10. decembra Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

On je podsetio da je  zahvaljujući merama subvencije ove godine zaposleno je 73 a na ime socijalne pomoći iz gradskog budžeta izdvojeno je preko šest miliona i 600 hiljada dinara.

Direktor Centra za socijalni rad Gradimir Stanković zahvalio je lokalnoj samoupravi na podršci i pomoći koju pruža udruženjima koja okupljaju osobe sa raznim oblicima hendikepa i kao posebno značajno istakao što se poslednjih godina menja odnos prema ovoj kategoriji ljudi.

Leskovac je među retkim gradovima u Srbiji gde se jedna osoba sa invaliditetom nalazi na jednoj važnoj funkciji kao što je direktor Centra za socijalni rad. To je pozitivan primer da se i kod nas uvode međunarodni standardi kada su u pitanju OSI i druge marginalizovane grupe“, rekao je Stanković.

On je saopštio da je u pripremi nova gradska odluka o socijalnoj zaštiti u čijoj su izradi učestvovali i predstavnici tzv. marginalizovanih grupa.

Na ime socijalne pomoći preko Centra za socijalni rad, mesečno se iz budžeta izdvaja oko 500 hiljada dinara, rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

On je naglasio da ta pomoć neće biti uskraćena ni naredne godine uprkos tome što će Leskovac, na ime transfernih sredstava sledeće godine dobiti 60 miliona dinara manje nego ove godine.

(kraj)bdi/ena

Оставите одговор