Терапијски врт за малишане у „Засавици“

0

Овако као на слици било је у терапијском врту Специјалног природног резервата „Засавица” – летос. Око 20.000 деце је боравило у њему ради побољшања општег здравља.

Јер, он са својих 3.000 квадрата није обична башта. Основан је за децу и младе с инвалидитетом и особе с маргине живота као јединствен врт у Србији. Отворила га је у мају Драгица Николић, председница хуманитарне фондације за децу и супруга председника Србије.

С обзиром на изузетну посећеност резервата „Засавица”, његов терапијски врт ствара услове и да се подиже ниво толеранције на различитост, да се разбију предрасуде према особама с инвалидитетом. Њима је у овом кутку све и прилагођено.

Централна стаза, површине око 150 квадрата, омогућава безбедно кретање онима који су у инвалиским колицима или слабо виде, док су леје поврћа, зачинског и лековитог биља уздигнуте, а у воћњаку су засађене жбунасте врсте воћа да би сви могли несметано да раде. Пре свега да се рехабилитују кроз рад и да се осећају друштвено корисним.

– Ангажујемо и жртве породичног насиља, које су дугорочно незапослене. Они кроз одређене обуке стичу нова знања и вештине које ће допринети њиховом економском осамостаљивању – каже за „Дневник” руководилац терапијског врта Мирјана Новаковић.

Настоје да развију сарадњу с научним институтима и прерађивачима пољопривредних производа да би млади с инвалидитетом и особе с маргине живота пронашле егзистенцију у социјалним предузећима, као што показује пример суседне Италије.

Оставите одговор