Uručene nagrade najboljim volonterima

0

Ministarstvo omladine i sporta i delegacija EU u Srbiji.
Dodelom nagrada mladim ljudima koji su volonterskim inicijativama unapredili lokalne zajednice obeležen je Međunarodni dan volontera

U okviru ovogodišnjeg programa „Mladi su zakon“ u 26 okruga Srbije finansiran je 271 omladinski volonterski projekat u iznosu od oko 18 miliona dinara, a prvo mesto je osvojila neformalna volonterska grupa iz šumadijskog okruga „Vihor“ iz Kragujevca za volonterski projekat „Sport za sve“, kojim je sprovela niz sportskih aktivnosti namenjenih osobama sa invaliditetom.

Volonterskoj grupi „Udruženje mladih Alternativa Bor“ iz borskog okruga sa projektom „Odgovorni učesnici u saobraćaju“ pripalo je drugo mesto, dok je treće zauzela neformalna volonterska grupa iz severnobačkog okruga, Kulturna omladina“ iz Bajše, za projekat „Stvaranje kulturno omladinskog prostora u Bajši“.

Nagrada za poseban doprinos pripala je neformalnoj volonterskoj grupi iz zapadnobačkog okruga „Ekologika“ iz Sivca za projekat „Pokreni se, pridruži se, pronađi se!“ kroz koji je očišćena obala kanala Malog Stapara.

Delegacija Evropske unije u Srbiji dodelila je i nagradno putovanje u Brisel za po jednog predstavnika 10 volonterskih grupa za inicijative koje posebno promovišu evropske vrednosti među mladima.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da su volonteri u Srbiji jako cenjeni, da predstavljaju pokrertačku snagu i da zaslužuju „zlatnu medalju“.

On je istakao da su akcije, poput „Mladi su zakon“, preko potrebne Srbiji i da sve što je do sada rađeno ne sme da se zaustavi.

„Vlada i ja kao ministar ćemo kroz ovakve akcije pokušati da implementiramo sve ideje i ono što ste uradili. Slušamo vaš glas jer on svima nama mnogo znači“, kazao je Udovičić, koji je poručio volonterima da mu njihova energija i entuzijazam daju snagu da nastavi i radi kako bi dostigao standarde koje su postavili.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport zahvalio se volonterima na aktivnosti, ali i za promene koje su, kako je naveo, potrebne zajednici i srpskom društvu.

Navodeći da je solidarnost temelj modernog društva i princip na kome počiva EU, on je mladim volonterima poručio da su svojim projektima potvrdili veliku solidarnost.

Devenport je ohrabrio volontere da nastave sa projektima dodajući da čak i mali doprinos može da dovede do velikih prmena, kao i da Srbija može krenuti dalje jedino putem aktivnog učesća njene omladine.

Stalni koordinator UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano rekla je da jako važno da mladi ljudi razumeju važnost brige o reproduktivnom zdravlju.

Ona je istakla da mnogo volontera u svetu izdvajuju vreme da vršnjake upoznaju sa tim.

„Po procenama u Srbiji ima svake godine 7.000 tinejdžerskih trudnoća od koji se polovina završi abortusom. To ne mora da bude tako“, rekla je Vojačkova Solorano.

Volonterski projekti su se bavili aktivnim uključivanjem mladih u društvene tokove, pružanjem doprinosa zajednici i zaštiti životne sredine, uređenjem prostora za kvalitetno provođenje vremena, promovisanjem solidarnosti i humanosti, razumevanjem tolerancije, zdravim i bezbednim stilovima života, podsticanjem preduzetničkog duha kod mladih, kao i promovisanjem osnovnih vrednosti EU među mladima.

Оставите одговор