Jednakost od sunčeve svetlosti

0

Međunarodni dan osoba sa invalditetom

Zrenjanin – U organizaciji Centra za razvoj civilnog društva u Zrenjaninu, a povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se obeležava 3. decembra, proteklog vikenda održana je predstava „Nema veće jednakosti od sunčeve svetlosti“. U Kulturnom centru Zrenjanina postavljena je tim povodom i izložba radova od recikliranih materijala koje su napravili učesnici kreativnih radionica, koje se organizuju za osobe sa invaliditetom.

– Naši polaznici inkluzivnih radionica, uz pomoć lutkarske glumice Mirjane Šajtinac, pripremili su lepu pedstavu, a cilj je bio da javnosti skrenemo pažnju na problem sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju, pre svega na nepristupačno okruženje i predrasude koje im onemogućavaju jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno sudelovanje u društvenom životu – objašnjava Alisa Halak, iz Centra za razvoj civilnog društva.

Centar za razvoj civilnog društva od 2009. godine organizuje različite inkluzivne radionice pod radnim nazivom „Mi to ovako“, a one okupljaju mlade sa invaliditetom i mlade iz široke populacije. Na kreativnim, dramskim, plesnim, radionicama stonog tenisa, znakovnog govora, Brajevog pisma i origamija oni se kroz druženje i zajednički rad međusobno upoznaju i uče jedni o drugima, čime se smanjuju predrasude i uključuju osobe sa invaliditetom u zajednicu. Radionice realizovane od maja do decembra 2013. finansirao je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

Оставите одговор