Pomoć za osobe sa invaliditetom

Kragujevac prvi u Srbiji realizuje projekat personalne asistencije

Kragujevac – Ako je suditi prema oficijelnim najavama iz ovdašnje gradske uprave, Kragujevac će biti prvi grad u Srbiji u kojem će, shodno mogućnostima koje predviđa Zakon o socijalno zaštiti, naredne godine biti realizovan projekat personalne asistencije, u okviru kojeg će biti angažovano desetak personalnih asistenata za pomoć osobama sa invaliditetom.

Nadležni u gradskoj upravi kažu da je pravilnikom koji reguliše ovu materiju utvrđeno da će pomoć personalnih asistenata biti dostupna osobama sa invaliditetom koje su korisnici uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica i koje mogu samostalno da odlučuju. Potrebno je i da su radno sposobne ili društveno angažovane u svojim udruženjima ili drugim organizacijama. Usluga je namenjena zadovoljavanju svakodnevnih potreba osoba sa invaliditetom koje zadovoljavaju navedene uslove.

Država ne finansira ovaj projekat, već je ostavila lokalnim samoupravama da, ukoliko su u mogućnosti, samostalno obezbede novac za ovu namenu. U Kragujevcu će naredne godine, iz gradskog budžeta za realizaciju projekta personalne asistencije biti izdvojeno oko 5,5 miliona dinara, dok će participacija korisnika usluge iznositi najmanje 20 odsto od iznosa uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica.

 

Оставите одговор