Ugroženo inkluzivno obrazovanje u Vranju

Roditelji dece sa posebnim potrebama zatražili su pomoć lokalne samouprave i Ministarstva prosvete kako bi se u Školi „Radoje Domanović“ i dalje sprovodio inkluzivni program.

Neredovna i mala primanja uzrok su nezadovoljstva sistenata

Problem je nastao kad su asistenti počeli da daju otkaz jer su nezadovoljni kontinuitetom isplate honorara koji iznosi 10.000 dinara mesečno.

Danijela Đorđević, psiholog u ovoj Školi, kaže za Južne vesti da su prosvetni radnici, isto kao i roditelji, zadovoljni radom asistenata i da svi treba da nađu neko zajedničko rešenje kako bi deca nastavila sa sticanjem obrazovanja, a asistenti bili zadovoljni.

Međutim, čini se da problem nije jednostavno rešiti jer pedagoške asistente treba da zaposli Ministarstvo, a Branislav Stojančić, član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja, napominje da je angažovanje ovih ljudi samo dobra volja lokalne samouprave i iz tog razloga su oni primali po 10.000 dinara kao jednokratnu socijalnu pomoć.

Roditelji 13 deteta su se udružili i odlučili da se izbore za obrazovanje svoje dece, koje im je zakonom zagarantovano. Sa druge strane, oni su suočeni i sa problemom da njihova deca, od kako su neki asistenti otišli, ne žele da idu u školu.

– Moja ćerka već četiri godine ide u školu, mi sami nismo mogli da joj pomognemo i beskrajno smo zahvalni asistentu koji je radio sa njom. Od kako asistenti ne rade, ja ne mogu da nateram dete da dođe u školu – kaže Goran Marković, jedan od roditelja.

Od 13 asistenata sada u ovoj školi radi 8, međutim i oni su sve bliže odluci da odu. Asistenti koji su učitelji po obrazovanju kažu da im je bilo teško da odu jer su se vezali za decu, ali sa druge strane ne mogu više da volontiraju. Prosvetni radnici kojima su asistenti pomagali u radu kažu da im je neophodna pomoć asistenata jer ne mogu deci koja su deo inkluzivnog programa posvetiti dovoljno pažnje.

Roditelji kažu da uglavnom nailaze na zatvorena vrata, ali su na sastanku koji je održan u prostorijama Škole doneli odluku da istraju u svojoj borbi, pa i ako treba, da radikalizuju proteste.

Оставите одговор