Paraplegičar ronio na 40 metara dubine

59

Goran Todorović Faca, rodom iz Leskovca, prvi je Srbin koji je zaronio na 40 metara dubine učestvujući u istraživanju koje objašnjava kako hladna voda utiče na ronioce nakon povrede kičmene moždine.

Ronjenje pozitivno utiče na osobe sa invaliditetom: Goran Todorović Faca

Goran Todorović Faca, rodom iz Leskovca, prvi je Srbin koji je zaronio na 40 metara dubine učestvujući u istraživanju koje objašnjava kako hladna voda utiče na ronioce nakon povrede kičmene moždine.

Poduhvat koji je u svetu izveden prvi put u ronilačkom kampu Kostrena, nadomak Rijeke u Hrvatskoj, okupio je 25 najboljih ronilaca, od kojih deset paraplegičara iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

– Rezultati istraživanja se još obrađuju, ali je uočeno da ronjenje pozitivno utiče na psihofizičko zdravlje osoba s invaliditetom – kaže Todorović.

Prve zvanične studije istraživanja vođene su u organizaciji “IAHD Adratic” iz Slovenije, pod budnim okom predsednika te organizacije Branka Ravnaka i njegove zamenice Alenke Fidler.

– Pre i posle svakog urona, roniocima je rađen ultrazvuk srca, EKG, potrošnja vazduha, puls, temperatura površine kože i unutrašnja temperatura tela pod nadzorom lekara. Bilo je naporno, zbog kiše, jakih vetrova i podvodnih struja.

Imali smo zaštitnu opremu, ali je temperatura vode bila samo 16 stepeni.

Međutim, sve to nije bitno, jer smo dokazali ono čemu smo i težili: da paraplegičari mogu aktivno da rone, i da taj sport nije rezervisan samo za ljude bez invaliditeta. Ako još uvek dišem, smejem se i govorim, onda bez problema mogu i da ronim i skačem padobranom, jer ne postoji nemoguće, osim ako sami sebe ne ubedimo u suprotno – objašnjava Todorović.

U timu najboljih ronilaca paraplegičara, dvojici sportista, Varaždincu Ivu Lovrenoviću, stopostotnom invalidu domovinskog rata, državnom prvaku u bacanju diska i koplja koji je prošle godine u Sloveniji zaronio ispod leda, i Faci, bivšem pripadniku 63. padobranske brigade Vojske Srbije, koji je nedavno ubeležio svoj 1004. skok padobranom sa rekordnih 8.350 metara visine, najmanje je smetalo što su pre 20 godina ratovali na suprotnim stranama.

Željni avanture, uspešno prkose izazovima i, mada u invalidskim kolicima, uživaju u svemu što priroda pruža.

– Ronjenje nas je spojilo i bilo nam je divno družiti se i učestvovati u ovom projektu. Tu su bili i Damjan Peklar, prvi invalid na svetu sa zvanjem instruktora ronjenja, Kladija Poropat, jedina žena s invaliditetom na svetu koja je ronila pod ledom. Moj ponos i veliki uspeh je što sam zaronio s instruktorom na 40 metara dubine, što je prva zvanična granica za ronioce s invaliditetom. Položio sam i ispit za ronioce sa dve zvezdice, što me posebno raduje – dodaje Todorović.

Todoroviću se 2003. godine na vojnom aerodromu u Nišu prilikom skoka sa 1.200 metara umrsio padobran. Udario je u zemlju brzinom od 120 kilometra i čudom preživeo. Tada je i ostao paraplegičar.

 

Оставите одговор