Čak 70 odsto ljudi sa invaliditetom živi u siromaštvu

0

Neophodno hitno usvojiti Zakon o socijalnom preduzetništvu kako bi se pomoglo ovim osobama

Neophodno hitno usvojiti Zakon o socijalnom preduzetništvu kako bi se pomoglo ovim osobama

U našoj zemlji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom a socijalna statistika svedoči da više od 70 procenata njih živi u siromaštvu i da se 20.000 ovih osoba nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Osim naših sugrađana koji kroz život hodaju sa protezama, taoci teške ekonomske situacije su i 18.000 samohranih roditelja, 60.000 porodica u kojima su oba roditelja nezaposlena, 40.000 osoba koje primaju novčanu socijalnu pomoć i 150.000 osoba starijih od 50 godina koji su ostali bez posla. Sve su to razlozi zbog kojih je potrebno što pre usvojiti Zakon o socijalnom preduzetništvu, čiji je nacrt završen krajem novembra 2012. godine, istakli su predstavnici vladinog i nevladinog sektora 03. decembra 2012. godine na okruglom stolu pod nazivom „Socijalno preduzetništvo – model ekonomskog osnaživanja osoba sa invaliditetom” koji je održan povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne zaštite Brankica Janković istakla je da je zadatak države da pronađe rešenja za probleme koji muče ljude koji se na tržištu rada nalaze u nejednakom ili neravnopravnom položaju. Ona je ocenila da bi Zakon o socijalnom preduzetništvu trebalo da pomogne u rešavanju nezaposlenosti osoba sa invaliditetom, ali i drugih kategorija teško upošljivih osoba.

Predstavnica Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Tatjana Prijić rekla je da je prednacrt zakona gotov i da se njegovo usvajanje očekuje u prvoj polovini 2013. godine. Ona je precizirala da je ovim zakonom predviđeno osnivanje i održivost preduzeća, u kojima bi radile osobe sa invaliditetom ili osobe starije od 50 godina koje su ostale bez posla.

Direktor preduzeća „Lola preduzetništvo” Žarko Milićević, čiju polovinu zaposlenih čine osobe sa invaliditetom, ocenio je da je stanje u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida katastrofalno i da od 42 takva preduzeća u Srbiji radi samo šest, od čega su dva u Beogradu. On je istakao da se od novog zakona očekuje smanjenje stope PDV-a za ta preduzeća i prednost prilikom javnih nabavki.

Оставите одговор