„Prošetajmo zajedno“ povodom Svetskog dana belog štapa

0

BEOGRAD – Šetnjom od Slavije do Studentskog kulturnog centra i javnom simulacijom samostalnog kretanja sa slepim i slabovidim osobama, danas je u Beogradu akcijom „Prošetajmo zajedno“ obeležen Svetski dan belog štapa.

BEOGRAD – Šetnjom od Slavije do Studentskog kulturnog centra i javnom simulacijom samostalnog kretanja sa slepim i slabovidim osobama, danas je u Beogradu akcijom „Prošetajmo zajedno“ obeležen Svetski dan belog štapa.

Učesnici akcije „Prošetajmo zajedno“, koju je organizovalo Udruženje slepih i slabovidih Srbije „Beli štap“, istakli su da je cilj promovisanje ideje o slobodnom kretanju i samostalnosti, odnosno značaju belog štapa, kao i važnosti integracije osoba sa invaliditetom u opštu, društvenu zajednicu.

Članovi udruženja su istakli da je cilj tradicionalne šetnje i da podsete predstavnike institucija sistema i građane da su počeli kampanju za školovanje dresera i kupovinu pasa vodiča za slepe i slabovide osobe.

Predsednica udruženja slepih i slabovidih Srbije „Beli štap“ Vesna Nestorović kaže da je u Beogradu dosta urađeno za slepe i slabovide osobe, ali da je to minimalno naspram toga što se slepi i dalje minimalno zapošljavaju.
„Ako govorimo o gradu Beogradu dosta je urađeno za slepe – urađene su staze, semafori, dosta se poradilo kada govorim o inkluzivnom obrazovanju“, rekla je Tanjugu Nestorović.

Navodeći da je grad uložio dosta sredstva, ona je ocenila da se slepe i slabovide osobe malo kreću da bi to koristile.
„Slepe i slabovide osobe moraju da se pomere iz kuće i nešto urade, da se uklljuče u rad lokalnih, opštinskih, gradskih organizacija“, rekla je Nestirović.

Ona je navela da je problem u samom okruženju u kome slepe osobe žive, a koje ih sprečava da se osamostale, ali i u društvu koje takve osobe na ulici neprimećuje.
„Beli štap se slaže uz svaku garderobu i ne treba da ga se stide. Vrlo lako svako na ulici prepozna koliko ne vidimo i koliko smo slepi“, rekla je Nestorović i podsetila da udruženje na čijem je sprovodi kampanju sa ciljem da se dovede prvi pas za osobe za invaliditetom.

Prema njenim rečima, 13 dizajnera je počelo prodaju slika da bi prikupili novac za prvog psa.
„Ako napravimo sve prve korake mislim da krajem sledeće godine treba da dođu prvi dreseri pasa vodiča, a i prvi pas. Možemo čim prikupimo sredstva da kupimo psa, ali to nije rešenje za 12.000 slepih u Srbiji, rekla je Nestorović dodajući da pored obuke pasa mora da se obuče i slepe i slabovide osobe.

Član Gradskog veća Darko Božić rekao je Tanjugu da se položaj osoba sa invaliditetom u Beograda popravlja iz dana u dan.
„Nije im lako, a mi smo tu da unapredimo njihov položaj. Svetski dan belog štapa je samo jedan od 365 dana u godini, a mi kao odgovorni ljudi treba da posvetimo pažnju tom problemu svaki dan i da pokušamo zajedničkim snagama da im pomognemo jer i oni imaju prava na samostalno kretanje“, rekao je on.

Božić, koji je i sam učestvovao u simulaciji, kaže da je kretanje slepih i slabovidih osoba, tamo gde nema obeležene staze izuzetno teško.

Navodeći da slepe i slabovide osobe moraju da prođu obuku za samostalno kretanje, savladaju strah i izađu sami na ulicu, on je istakao da će uklanjanjem tektomskih barijera i prilagođavanjem staza u centru grada, parkovima i širem okruženju biti omgućeno njihovo samostalno kretanje.

Kada je u pitanju školovanje dresera i kupovina pasa vodiča, Božić je naveo da je bitno da su počeli razgovori na tu temu i da se menja svest.
„Prvo moramo da neke zakonske norme promenimo, da se uskladimo sa evropskim standardima,  donesemo zakon za pse vodiče za slepa lica“, zaključio je Božić i dodao da veruje da će se naredne godine krenuti krupnim koracima u realizaciju donošenja zakona i promeni gradskih odluka.

Оставите одговор